Belföld

Szél Bernadett: CEU-ügyben kamuzik a kormány

A független képviselő szerint szó sincs az amerikai oktatás vizsgálatáról. Pedig Palkovics miniszter szerint valaki járt New Yorkban.

Az Index szerint Szél Bernadett tovább kereste azokat az oktatási szakembereket, akik a CEU ügyét vizsgálják, de sem az Emberi Erőforrások Minisztériumában, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumban nem találta őket.

A független képviselő első körben levélben érdeklődött, hogy a kormány miért nem írja alá a megállapodást New York állammal, amire Magyar Levente államtitkár azt írta neki, a kérdést oktatási szakemberek vizsgálják.

Szél Bernadett erre elment az Emmibe, hogy megtudja, kik ezek az szakemberek, de közölték, ott nem folytatnak vizsgálatot. Kedden a külügyben egy CEU-n végzett, amerikai diplomával rendelkező államtitkár fogadta, és kiderült, ott sem vizsgálódnak szakemberek.

Azt mondták neki, hogy

egy egész kormányzati döntés tárgya lesz, mi lesz a CEU-val.

A független képviselő így arra jutott, Magyar Levente „kamuzott”,  hogy legyen mivel indokolni, miért nem írják alá a megállapodást.

Így viszont az egész ügymenet sérti az Alaptörvényt, a kormány nem dönthet politikai alapon arról, hogy egy egyetem működhet-e Magyarországon – tette hozzá.

Szél Bernadett korábban azt már kiderítette, hogy vizsgálatot az erre hivatott Oktatási Hivatal sem folytat, ott azt akkor kezdhetnék el, amikorra már be kell zárnia a CEU-nak.

Mindez azért furcsa, mert Palkovics miniszter viszont a 168 Órának elárulta, valaki járt a CEU-val megállapodó amerikai Bard College-nál, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”. 

Palkovics László: Nem költözik a CEU
Az innovációs miniszter szerint CEU-ügy sincs, az amerikai nagykövet pedig neki szóba sem hozta azt.  

(Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik