Nagyvilág

Magyar munkavállalókat rövidítene meg az Orbán-kormányt is támogató osztrák párt

Bizarr helyzetet idézett elő a kisebbik osztrák kormánypárt, a populista FPÖ. Kampányba kezdtek, muszlimok ellen uszítanak a képpel, bár az intézkedés valójában elsősorban a magyarokat érintené. Azt szeretné a kisebbik osztrák kormánypárt, hogy aki Ausztriában dolgozik, de más nemzet polgára, és gyerekét nem viszi magával Ausztriába, hanem másik uniós államban él a gyereke, az után ne az osztrák családi pótlékot kelljen kifizetnie az osztrák államnak, hanem az érintett országban érvényes juttatást – vette észre a hvg.hu.

Márpedig a kampány által célba vett helyzet jellemzően azokra a magyar családokra vonatkozik, ahol az egyik szülő Ausztriába jár dolgozni, akár ingázik, akár hosszabb időre kint vállal munkát, de a másik szülő vagy a rokonok Magyarországon maradnak és velük él a gyerek.

A hivatalos statisztika szerint 132 ezer gyerek után fizetett családi pótlékot Ausztria 2016-ban úgy, hogy a gyerekek nem követték az Ausztriában dolgozó szülőt. Ebből legtöbben magyar gyerekek: 39 ezer volt két éve. Utánuk a szlovákok, lengyelek, románok, szlovénok és csehek következnek.

Szóval hiába lenne nagy érvágás leginkább az osztrák gazdaságot is hajtó ott munkát vállaló magyaroknak az intézkedés, a magyar kormány aligha fogja számon kérni a kampányt – sugallja a lap. Ugyanis az FPÖ épp pár hete védelmébe vette Orbán Viktort és a Fidesz-KDNP-kormányt, amikor az Európai Parlament elindította a hetes cikkely szerinti eljárást a magyar kormánnyal szemben az elhíresült Sargentini-jelentés elfogadásával.

Pedig bőven lenne mire támaszkodnia Orbánéknak, ha akarnának. Ugyanis az Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló ott fizet adót és járulékot, és közben a Magyarországon maradó, Magyarországon iskolába járó, egészségügyet igénybe vevő gyereke nem Ausztria ellátórendszerét terheli, diszkrimináció lenne ezért másként kezelni, mint egy osztrák állampolgár osztrák gyerekét.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik