Nagyvilág

Macron a CEU ellehetetlenítéséről beszélt Szlovákiában

Emmanuel Macron francia államfő Andrej Kiska szlovák államfővel tárgyalt pénteken Pozsonyban, a találkozó után a két vezető sajtótájékoztatót tartott.

Az MTI beszámolója szerint egy újságírói kérdés a CEU jelenlegi helyzetére vonatkozott. Macron aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, elmondta, hogy nem szabad engedni azoknak, akik eltérnek a közös értékektől.

Megvizsgáljuk, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy a magyar nép hozzáférjen a minőségi tudáshoz, és hogy ne üldözzék el a tanárokat. Azt hiszem, hogy ez feltétlen feladatunk

– válaszolta.

A Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel tartott találkozója után Macron óvott a nacionalizmus további növekedésétől Európában. Nem elég a nacionalistákat erkölcsileg elítélni, amiért le akarják bontani Európát, anélkül, hogy tartalmilag is bírálnánk abszurd javaslataikat – jelentette ki a francia elnök.

Kérdezzék meg a nacionalistákat, milyen megoldást tudnak közösen javasolni, nézzék csak, hogy a magyar nacionalisták egyetértenek-e az olasz nacionalistákkal, és tudnak-e közös megoldásokat találni?

– tette fel a kérdést a francia elnök.

Szlovákia az EU felelősségteljes partnere akar lenni, és minden olyan tevékenységből is részt akar vállalni, amely az unió egységének felfrissítését, erejének és védelmének megerősítését célozza – jelentette ki a francia elnökkel tartott találkozója után Peter Pellegrini. A szlovák miniszterelnök értékelte a francia elnöknek az európai integráció elmélyítése irányába tett lépéseit, és kijelentette: Szlovákia részese kíván lenni ennek a modern és dinamikus hullámnak.

A szlovák kormányfő az euróövezet tagállamai közötti integráció elmélyítésének lehetőségei mellett védelmi célú projektekről, valamint a két ország közötti – a kibernetikai védelem terén tervezett – együttműködésről is tárgyalt a francia elnökkel. Előbbivel kapcsolatban elmondta: támogatja azt a felvetést, hogy az emelkedő tendenciát mutató védelmi költségvetések mind nagyobb hányadát az európai piacon kellene elkölteni.

A francia elnök a szlovák kormányfővel tartott találkozója után részt vett egy Európa jövőjéről rendezett pozsonyi fórumon is, ahol azt a véleményét hangoztatta, hogy több olyan kérdés van, köztük a migrációé, amelyre európai szinten jobb válaszokat lehet adni, mint nemzeti szinten. Kijelentette: az Európa jövőjéről folyó vitában nem szabad teret adni azoknak, akik azt tönkre akarják tenni. Megjegyezte: vannak akik “elfogadhatatlan ideákkal játszanak.” Ilyennek tartja azt is – mondta -, ha Brüsszelt Moszkvához hasonlítják, mert – hangsúlyozta – “Brüsszel – szabad választás”.

Meglepően nyilatkozott Orbán Viktorról Franciaország elnöke
Ugyanakkor aggasztónak látja a jogállamiság helyzetét Magyarországon.

(kiemelt kép: Europress / AFP / Ludovic Marin)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik