Nagyvilág

500 euró miatt áll a bál a pozsonyi kórházban

Botránynak tartják, hogy egy betegnek fizetnie kellett a műtétért.

Az Új Szó szerint újabb korrupciós botrányba keveredett a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) neurológusa, aki állítólag 500 eurót kért azért, hogy megoperálja betegét.

Az orvos tagadja ezt, de korábban éppen az idegsebészeti klinika igazgatója állította róla, hogy kettős várólistát vezet és az egyiken szereplő betegeit előnyben részesíti. Az igazgató erről a parlament egészségügyi biztottságát is tájékozatatta. Egy képviselő feljelentést tett, utána pedig egyre több ember tálalt ki.

Volt olyan, akinek az apját a neurológus ötszöri halasztás után műtötte meg. A beteg éppen akkor úszta meg a halasztást, amikor egy másik páciens tanácsára vitt magával pénzt a műtétre. Az 500 euró után már gond nélkül megműtötték.

Egyáltalán nem igaz, amiket a volt betegem fia állít rólam. Soha nem vettem el senkitől kenőpénzt. Ez az egész arról szól, hogy lejárassanak

– közölte az idegsebész. A kórház szóvivője is azt állította, nem tudnak róla, hogy a klinikán korrupt módszerekhez folyamodtak volna orvosaik.

A szaktárca csak annyit fűzött a nyilvánosságra került esethez, hogy a korrupció minden formáját elutasítja. Ugyanakkor az orvost feljelentő politikus felszólította az egészségügyi minisztert, hogy tegyen rendet a várólisták ügyében, hogy elkerülhetők legyenek az ehhez hasonló botrányok.

Szlovákiában jövőre ígérik a teljesen nyilvános várólistákat, de  bővítenék azon kezelések listáját is, amelyeket adott határidőn belül el kell végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik