Nagyvilág

Többet költ az állam külföldi diákokra, mint a magyarokra

A magyar kormány milliárdokkal támogatja évi több mint ötezer külföldi, főként fejlődő országokból érkező diák magyarországi felsőoktatási tanulmányait, írja a G7. Mára már minden 48. hallgató tandíján kívül az ösztöndíját és lakhatását is az állam fizeti.

A Stipendium Hungaricum program az utolsó adatok alapján évi 5,5 milliárdba kerül, ezzel a 2017/18-as őszi félévben ötezernél is több külföldi diák tanult Magyarországon.

A legtöbb diák kifejezetten szegény, migrációval is érintett országból érkezik, a magyar állami felsőoktatási ösztöndíj főleg Ázsiában és az arab térség szegény és problémákkal sújtott országaiban népszerű.

A Stipendium Hungaricum keretében a diákok ingyenes kollégiumi ellátást is kapnak, vagy ha ez nem lehetséges vagy nem ezt választják, akkor havi 40 ezres lakhatási támogatásban részesülnek. Megélhetési költségekre további 40,6 ezer forintot kapnak, illetve biztosítják még számukra az ingyenes egészségügyi biztosítást és kapnak évi 65 ezer forintos egészségügyi biztosítást is.

A külföldi diákok támogatása a gazdaságnak több szempontból is előnyös, hiszen akik nálunk tanulnak, részben itt is maradnak és erősítik a hazai gazdaságot. A hazájukba visszatérők pedig később fontos kapcsolatot jelentenek a magyar befektetők számára.

A jelenség azért ellentmondásos, mert a hazai diákok számára ezzel egy időben egyre nehezebbé válik a bejutás a felsőoktatásba, hazánk az egyetlen ország a régióban, ahol csökken a diplomások aránya a fiatalok körében.

Ráadásul mivel a külföldi diákok prioritást élveznek a kollégiumokban, sokszor kiszoríthatják a hazai diákokat.

Egyébként egy diák éves magyarországi tanulásánál az összes költség figyelembe vételével körülbelül 1,8 millió forintnyi költség merül fel, ezzel szemben egy magyar diák képzésére az állam 230-800 ezer forintot szán évente.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik