Nagyvilág

Távozott a szlovák közmédiától a cenzúrára utasító hírigazgató

Munkaadója figyelmeztetésben részesítette, de igyekezett kisebbíteni a felelősségét.

Távozott a szlovák közmédiától a rádiós hírosztály vezetője, aki a múlt héten egy olyan iránymutatást bocsátott ki munkatársainak, ami alapján nem számolhatnak be ellenzéki képviselők törvénytervezeteiről, vagy szervezés alatt álló tüntetésekről.

Cenzúrára utasította a szerkesztőket a szlovák közrádió hírigazgatója
Ellenzéki javaslatokról akkor tudósíthatnak, ha napirendre veszi a parlament, a tüntetésekről való tájékoztatást pedig kerülni kell.

A Paraméter azt írja, hogy Petra Stano Maťašovská távozása minden valószínűség szerint összefüggésbe hozható a nagy felháborodást kiváltó dokumentummal. Az utasítás szerint ellenzéki képviselők javaslatairól akkor lehet beszámolni a rádióban, ha a törvényhozás második olvasatba utalta azokat, de akkor is csak a kormánykoalíció illetékesének nyilatkozatával. Ezt Maťašovská meg is indokolja: szerinte „gyakran szakmaiatlan fércmunkákról van szó, amelyek csak félrevezetnék a hallgatókat”.

Az anyag létezését a szlovák közmédia elismerte, Maťašovskát pedig figyelmeztetésben részesítette, de azt állította, hogy a szöveget „nem megfelelően fogalmazták meg, ami súlyos dezinformációra adott módot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik