Nagyvilág

Egy török lap szerint megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták a szaúdi újságírót

Megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján – írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva.

Az újság közölte, Hasogdzsit, aki csak a tervezett házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra, a jelenlévők vallatni kezdték. Faggatása közben kitépték a körmeit, majd levágták a fejét.
A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja:

kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok.

„Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!” – hangzik a válasz a felvételen. A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt.

A Yeni Safakkal ellentétben a Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál szintén török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta, szó sem volt kihallgatásról, Hasogdzsi meggyilkolása volt a cél, és a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Dzsamál Hasogdzsi még életben volt, és az egész hét percig tartott. A lap úgy tudja, hogy a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A szaúdi főkonzul kedd délután, helyi idő szerint 17 órakor egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. A Habertürk török hírportál publicistája szerdán azt írta, hogy a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van, de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.

Konzulátuson eltűnt újságíró: bonyolult nemzetközi szálak vezetnek a Közel-Keletre
Az elmúlt napokban a világsajtót talán legjobban foglalkoztató eset Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése volt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Kapcsolatrendszere és családjának történet egyaránt arra utalnak, hogy a háttérben mélyre nyúló diplomáciai konfliktusok is állhatnak.

A török rendőrség az előzetes közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török-szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán közölte, a szaúdiak elfogadták a rezidencia átvizsgálásának igényét, de nem jelezték még végső hozzájárulásukat. Közös megegyezésre van szükség, jelenleg erre várunk, tette hozzá Soylu.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádban tanácskozott a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo szerdán Ankarába érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is egyeztessen az ügyben.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik