Nagyvilág

A magyarok 79 százaléka úgy látja, hasznos az országnak az uniós tagság

Magyarországon még az EU-s átlagnál is többen (79 százalék) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat, akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát– derült ki az Európai Unióval kapcsolatos közvéleményt vizsgáló Eurobarométer-kutatásból.

Ez a 2014-es európai parlamenti választásokhoz képest pedig 100 százalékos a növekedés: akkor a magyar válaszadók 30 százaléka gondolkodott csak pozitívan az EU-tagságról.Majdnem az összes, EU-támogatottságot mérő adat szignifikánsan nőtt a 2016-os brit népszavazást követően, az európai válaszadók 66 százaléka arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (többség minden tagállamban) és csak 17 százalék gondolkodna el azon, hogy kilépjen.

Az Eurobarométer adatok azt mutatják, hogy nő az elégedettség az európaiak körében az EU demokratikus szerepével kapcsolatban, itt 3 százalékpontos növekedés figyelhető meg a legutóbbi, áprilisi kutatáshoz képest. A megkérdezettek 48 százalék érzi úgy, hogy szava számít az EU-ban, bár ez utóbbi adat számos országban csökken.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik