Nagyvilág

Az Iszlám Állam szétesőben is halálos veszély

Az amerikai Dunford tábornok szerint nincs helye az önelégültségnek.

Hiába szétesőben az Iszlám Állam, a terrorszervezet továbbra is  globális fenyegetést jelent – figyelmeztetett Joseph Dunford. Az  amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egy nemzetközi védelempolitikai konferencián beszélt, amelyet mintegy 80 ország katonai vezetőinek tartottak az Andrews támaszponton.

A tábornok szerint nem szabad megelégedni a terrorizmus elleni harc eddigi eredményeivel, mert bár a kalifátus szétesett, az Iszlám Államhoz változatlanul nagyon sok külföldi fiatal csatlakozik.

Manapság a ránk leselkedő talán legnagyobb veszély az önelégültség.

Az Iszlám Állam elleni harc Szíriában a végéhez közeledik, ám ezzel új biztonságpolitikai kihívások jelennek meg.

A mára elért haladásunk félreértelmezése és a terrorizmus jellegének rossz értelmezése miatt előfordulhat, hogy a politikai vezetők többé nem a terrorizmusra összpontosítanak, hanem más kihívásokra.

Dunford szerint ez veszélyes, a terrorszervezetek ellen változatlan erővel kell harcolni, mert az Iszlám Állam és az al-Kaida még megmaradt csoportjai továbbra is halálos veszélyt jelentenek, támadásokat hajthatnak végre Nyugat-Afrikától a Közel-Keleten át Afganisztánig és Dél-Ázsiáig sok helyütt.

Még hosszú út áll előttünk, hogy legyőzhessük az erőszakos szélsőségesség megannyi formáját.

A tábornok szerint a ma fenyegető veszély a korábbinál halálosabb veszedelmet jelent, nehezebbnek is ígérkezik a felszámolása.

Tényleg halott az Iszlám Állam vagy újraszervezte magát?
Az Iszlám Állam vezetője állítólagos hangüzenetében kitartásra szólította fel a terrorszervezet tagjait, de hát mi mást mondhatott volna?

Kedden  egyébként a Pentagon bejelentette: egy nemrégiben végrehajtott amerikai légicsapás Szomáliában végzett az al-Shabaab terrorszervezet mintegy 60 tagjával. Azt nem pontosították, hogy a légicsapás mikor történt, de az elmúlt egy év legsikeresebb katonai akciójának nevezték. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik