Nagyvilág

Az Iszlám Állam szétesőben is halálos veszély

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 10. 17. 08:30

Az amerikai Dunford tábornok szerint nincs helye az önelégültségnek.

Hiába szétesőben az Iszlám Állam, a terrorszervezet továbbra is  globális fenyegetést jelent – figyelmeztetett Joseph Dunford. Az  amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egy nemzetközi védelempolitikai konferencián beszélt, amelyet mintegy 80 ország katonai vezetőinek tartottak az Andrews támaszponton.

A tábornok szerint nem szabad megelégedni a terrorizmus elleni harc eddigi eredményeivel, mert bár a kalifátus szétesett, az Iszlám Államhoz változatlanul nagyon sok külföldi fiatal csatlakozik.

Manapság a ránk leselkedő talán legnagyobb veszély az önelégültség.

Az Iszlám Állam elleni harc Szíriában a végéhez közeledik, ám ezzel új biztonságpolitikai kihívások jelennek meg.

A mára elért haladásunk félreértelmezése és a terrorizmus jellegének rossz értelmezése miatt előfordulhat, hogy a politikai vezetők többé nem a terrorizmusra összpontosítanak, hanem más kihívásokra.

Dunford szerint ez veszélyes, a terrorszervezetek ellen változatlan erővel kell harcolni, mert az Iszlám Állam és az al-Kaida még megmaradt csoportjai továbbra is halálos veszélyt jelentenek, támadásokat hajthatnak végre Nyugat-Afrikától a Közel-Keleten át Afganisztánig és Dél-Ázsiáig sok helyütt.

Még hosszú út áll előttünk, hogy legyőzhessük az erőszakos szélsőségesség megannyi formáját.

A tábornok szerint a ma fenyegető veszély a korábbinál halálosabb veszedelmet jelent, nehezebbnek is ígérkezik a felszámolása.

An image grab taken from a propaganda video released on March 17, 2014 by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL)'s al-Furqan Media allegedly shows ISIL fighters raising their weapons as they stand on a vehicle mounted with the trademark Jihadists flag at an undisclosed location in the Anbar province. The jihadist Islamic State of Iraq and the Levant group has spearheaded a major offensive that began on June 9, 2014 and has since overrun all of Iraq's northern Nineveh province. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA 
=== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === / AFP PHOTO / AL-FURQAN MEDIA / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ED
Tényleg halott az Iszlám Állam vagy újraszervezte magát?
Az Iszlám Állam vezetője állítólagos hangüzenetében kitartásra szólította fel a terrorszervezet tagjait, de hát mi mást mondhatott volna?

Kedden  egyébként a Pentagon bejelentette: egy nemrégiben végrehajtott amerikai légicsapás Szomáliában végzett az al-Shabaab terrorszervezet mintegy 60 tagjával. Azt nem pontosították, hogy a légicsapás mikor történt, de az elmúlt egy év legsikeresebb katonai akciójának nevezték. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.