Nagyvilág

Elismerhetik a szaúdiak Dzsamál Hasogdzsi megölését

Úgy tudni, arra fognak hivatkozni, hogy egy engedély nélküli kihallgatás során halt meg az újságíró.

Szaúd-Arábia jelentést készít elő, amelyben várhatóan beismeri, hogy Dzsamál Hasogdzsi halála egy félresikerült kihallgatás következménye – számolt be a CNN névtelen forrásokra hivatkozva. Eszerint az eredeti terv az volt, hogy az újságírót elrabolják Törökországból.

Mint korábban megírtuk, a szaúdi vezetést többször kritizáló újságíró az esküvőjéhez szükséges iratokat akarta beszerezni hazája isztambuli konzulátusán. Október másodikán ment be, de nem jött ki többé. Szaúd-Arábia eddig tagadta, hogy gyilkosság történt.

Konzulátuson eltűnt újságíró: bonyolult nemzetközi szálak vezetnek a Közel-Keletre
Az elmúlt napokban a világsajtót talán legjobban foglalkoztató eset Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése volt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Kapcsolatrendszere és családjának történet egyaránt arra utalnak, hogy a háttérben mélyre nyúló diplomáciai konfliktusok is állhatnak.

A CNN egyik forrása szerint várhatóan azt foglalják majd a jelentésbe, hogy engedély nélkül hajtották végre a Hasogdzsi elleni műveletet, és felelősségre vonják azokat, akik közreműködtek benne. Ugyanakkor az informátor hangsúlyozta, hogy a jelentés még előkészítés alatt áll, és változhat. (Fotó: Europress / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik