Nagyvilág

Trump már nem tagadja a klímaváltozást

Visszavonta korábbi állítását, hogy az csak egy átverés.

Az amerikai elnök a CBS televízió 60 perc című műsorában azt mondta, nem szeretné, ha az Egyesült Államokat hátrány érné  amiatt, ahogy a klímaváltozásra reagál. Vissza is vonta állítását, amely szerint a globális felmelegedés átverés.

Szerintem valami történik. Valami változik és újra vissza fog majd változni.

Ugyanakkor jelezte: abban nem biztos, hogy azt az ember idézte elő, és az éghajlat újra vissza fog változni, abban viszont biztos, hogy ez pénzkérdés.

Azt mondom: nem akarok ezer és ezer milliárd dollárt kiadni. Nem akarok millió és millió állást elveszíteni.

Trump korábban egy Twitter-bejegyzésében írta, hogy a globális felmelegedés csak egy kínai kamu, amivel az amerikai ipart akarják versenyképtelenné tenni. Később közölte: csak viccelt a kínaiakkal, de a klímaváltozást később is kamunak nevezte.

Nem tagadom a klímaváltozást

– mondta most, majd megismételte, a folyamat vissza is fordulhat, mert évmilliókig tartó jelenségről van szó.

Megválasztása után Trump élesen bírálta a 2016-ban aláírt párizsi klímavédelmi egyezményt, 2017-ben gazdasági okokra hivatkozva be is jelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból.

Donald Trump hétfőn a hurrikán sújtotta Georgia és Florida államba utazik, és jelezte: nem ért egyet azokkal a tudósokkal sem, akik szerint a klímaváltozás miatt egyre pusztítóbbak a hurrikánok.

Néhány nappal korábban a Nobel-díjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés az emberek egészségét, megélhetését fenyegeti, kockázatot jelent az élelmiszerbiztonságra, a vízkészletekre, az emberek biztonságára, a gazdasági növekedésre.

Az AP hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államokban nyilvántartott hőmérsékleti adatok azt mutatják, hogy 1976 óta nem volt a világon az átlagosnál hidegebb év, 1985 vége óta pedig nem volt az átlagosnál hidegebb hónap.

Ezekben a tényekben nem hisz Donald Trump
A klímaválság megoldása? A környezetrombolás beszüntetése? Védőoltások? Űrkutatás? Ugyan! Ha Trump elnök lesz, ezeknek mind lőttek.

Korábban egy környezetvédő csoport közölte, kifaragnák Trump képmását egy arktiszi jéghegyen, hogy utána élőben közvetítsék a szobor olvadását.

(Kiemelt kép: Melting Ice/Project Trumpmore)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik