Nagyvilág

Elképzelhetetlen pusztítást hozhat a Michael hurrikán

Óránkénti 250, a helyi sajtó szerint 280 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érte el partot szerdán Floridában a Michael hurrikán.

A hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ előrejelzései szerint azonban tovább erősödhet, és a korábbi viharoknál pusztítóbb lehet.

Félelmetes felvételek érkeztek az űrből
A Michael hurrikán ezekben az órákban éri el Floridát.

A Kuba felől érkező viharról Rick Scott floridai kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján így fogalmazott:

a Michael szörnyeteg és elképzelhetetlen pusztítást hozhat.

A kormányzó Florida Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis túl erős, a hurrikán életveszélyes.

Már túl késő a meneküléshez

– hangsúlyozta Scott. Hozzátette, hogy aki úgy döntött, otthon marad, nem biztos, hogy számíthat a mentéssel foglalkozó szakemberek segítségére, hiszen ők is életveszélyben vannak.

A kormányzó komoly aggodalmainak adott hangot azok miatt, akik a tengerpart mentén élnek és otthon maradnak. A vihar ugyanis  részben óriási esőt hoz, részben pedig olyan magasra korbácsolja a tenger hullámait, hogy a házak teljesen víz alá kerülhetnek, vagy az ár elsodorhatja őket.

Azt hiszem, vannak emberek, akik nem fogják fel, milyen kockázatot vállaltak

– fogalmazott. Scott kormányzó egyébként vasárnap óta folyamatosan arra figyelmeztetett, hogy a közelgő hurrikán életveszélyes.

Florida mellett Alabamában és Georgia államban is rendkívüli állapotot hirdettek. Floridában és Alabamában tornádókra is számítani lehet. A hurrikán várható útvonalában mintegy 20 millió ember él.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Gerald Herbert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik