Nagyvilág

Zsidózó, sorosozó röplapokat terjesztettek négy amerikai egyetemen

Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért – írta kedden a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál.

A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként.

Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben

– olvasható a röplapokon, amelyek hétfőn tűntek fel az egyetemeken.

A lapokon Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe, aki Donald Trump elnök szerint anyagilag támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező egyes csoportokat. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján a jó gój felirat állt.

A röplapok alján a szöveg arról tudósít, hogy a helyi Stormer könyvklub készítette azokat. A JTA idézi a Rágalmazásellenes Ligát, amely szerint a Stormer Könyvklub (SBC) Andrew Anglin és az általa működtetett neonáci The Daily Stormer című portál követőinek, illetve támogatóinak fiatal fehér férfiakból álló kis csoportja.

A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket. Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik