Nagyvilág

Sturgeon: Skócia független lesz

„Elkerülhetetlennek” nevezte a skót kormányfő a függetlenné válást, amit a Brexit még erősít is.

Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC-nek. Azt mondta, a Brexit-folyamat is jelzi a demokratikus deficitet, ami azért alakult ki, mert a brit EU-tagságról tartott népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka a maradásra voksolt.

A riporteri kérdésre, hogy ez alapján a Brexit elkerülhetetlenné is  tette-e Skócia függetlenné válását, a kormányfő  úgy fogalmazott: az a véleménye általánosságban is, hogy Skócia független lesz, de

ha azt kéri tőlem, hogy használjam az ‘elkerülhetetlenül’ kifejezést, akkor használhatom ezt is.

A skót miniszterelnök a 2016-os EU-referendum óta többször  kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skóciát nem lehet akarata ellenére kirángatni az EU-ból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartottak egy népszavazást, akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A legfrissebb kutatások az arányokat illetően eltérést mutatnak, de az valamennyiben közös, hogy a függetlenségpártiak nagyon megerősödnének, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az EU-ból, hogy nem jut egyezségre a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról.

A skót fővárosban, Edinburghban szombaton, az SNP kongresszusának előestéjén a szervezők becslése szerint 100 ezren tüntettek a függetlenségért. A 2014-es skóciai népszavazás óta ez volt a legnagyobb függetlenségpárti megmozdulás.

Nicola Sturgeon vasárnap a BBC-nek azt mondta, jóllehet a felmérések előrelépésről tanúskodnak, még mindig dolgozni kell a többség meggyőzéséért, hogy Skóciának a függetlenség a legjobb. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának, időzítésének ügyében álláspontját a kormányfő a Brexit-tárgyalások után véglegesíti. (mti)

Fotó: Getty Images/Jeff J Mitchell

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik