Nagyvilág

A CNN-en faggatták Szijjártót a magyar menekültproblémáról, ami nincs is

Christiane Amanpour, a CNN ikonikus újságírójának műsorában szerepelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a ripoter Facebook-oldalán jelent meg egy négyperces részlet a beszélgetésből.

Amanpourt elsősorban a miniszterelnök és kormánya a homogén, keresztény társadalom és a multikulturalizmus  szembeállítását célzó kijelentései érdekelték. Felidézte, hogy Orbán Viktor arról beszélt, hogy a multukulturalizmus önmagában nem érték, és meg kell őrizni a keresztény Magyarországot, szerinte ez nagyon szokatlan álláspont, ami nem tartja a lépést. Szijjártó azzal vágott vissza, hogy ez őszinteség.

Amanpour rákérdezett, hogy a kormány álláspontja azt jelenti-e, hogy csak a fehér, keresztény személyeket tudják elfogadni, Szijjártó azonban ezt rögtön cáfolta.

Mi egy keresztény ország vagyunk ezer éve, nem értem miért rossz vagy elfogadhatatlan az, ragaszkodunk a történelmünkhöz, az örökségünkhöz, a vallásunkhoz. Mi sohasem ítéltünk el más országokat azért, mert más szabályok szerint működnek, például mert bizonyos országok szerint a multikulturalizmus értékesebb, mint a homogén társadalom. Hagyják meg nekünk a döntést, hogy a multikulturális vagy a homogén társadalmat tartjuk értékesebbnek. Egyetértek abban, hogy más nézőpontunk van és nem fogom ezért elítélni, tisztelem, hogy más véleménye van, ettől függetlenül egy szimpatikus személy, de én is elvárom ugyanezt

— magyarázta a magyar külügyminiszter újra kihangsúlyozva, hogy a nemzeteknek meg kell hagyni a szabad értékválasztás lehetőségét, ahogyan ezt Magyarország is teszi.

Amanpour azt is firtatta, hogy bár az Orbán-kormány nem akar illegális bevándorlókat, “hordákat”, az országnak valójában nincs is migrációs problémája: a 10 milliós lakosságú Magyarországon kevesebb mint négyezer menedékkérő él. Számszerű gond tehát nincs, ahogyan nem hallani sem bűnügyi nehézségekről vagy terrorizmusról Magyarországon, emlékeztetett Amanpour, aki újra feltette a kérdést: mire alapozza a kormány az álláspontját. Szijjártó szerint éppen a kormány álláspontja miatt nincsenek ilyen problémáink, ha nem álltunk volna ellen, lennének. Elmagyarázta, hogy az ország a schengeni terület része, így csak bizonyos törvényi előírások mellett engedhet menedékkérőket.

Amanpour szerint azonban az ország más uniós törvényeket nem tart be ilyen szigorúan, éppen emiatt élesíthetik Magyarországgal szemben a hetes cikkelyt. Szijjártó szerint erre nem fog sor kerülni, mivel Csehország és Lengyelország is jelezte, hogy Magyarország EU-s jogainak csorbítását megvétóznák.

What exactly does the Hungarian prime minister mean when he says he’s trying to preserve a “Christian Hungary?” I asked Foreign Minister Peter Szijjarto.

Közzétette: Christiane Amanpour – 2018. október 3., szerda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik