Nagyvilág

Szijjártó is „haladéktalanul kizsuppol” egy ukrán konzult

Amint csütörtökön kiutasítják a beregszászi magyar konzult.

Amennyiben Kijevben azt a döntést hozzák, hogy ki kell zsuppolni a konzulunkat, úgy én azon nyomban haladéktalanul kizsuppolok egy ukrán konzult Magyarországról – jelentette ki Szijjártó Péter moszkvai sajtótájékoztatóján, miután az orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Erről az MTI tudósított.

A más témában tartott sajtóértekezleten Szijjártó Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter bejelentésére reagált, miszerint Kijev csütörtökön diplomáciai jegyzékben fogja tájékoztatni Magyarországot arról, hogy a beregszászi magyar konzulnak el kell hagynia Ukrajnát. Ennek hátterében az áll, hogy a konzul magyar útleveleket adott át a kárpátaljai magyar kisebbség egyes tagjainak.

Ukrajna csütörtökön kiteszi a beregszászi magyar konzul szűrét
Szijjártóék nem hajlandók visszahívni.

Ám Szijjártó szerint nincs jogalap a konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén fog válaszolni. Kijelentette: a beregszászi magyar konzul tevékenysége nem sértette sem a magyar sem az ukrán, sem a nemzetközi jogot. Szerinte Kijev rontotta el intézkedéseivel a korábban meglévő jó viszonyt Ukrajna és Magyarország között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik