Nagyvilág

Az ellen-Sargentini javaslatról vitázik ma a parlament

Az Országgyűlés ma kezd tárgyalni a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatról.

Az ülésnap délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik, a Fidesz-KDNP képviselőinek az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott jelentésre megfogalmazott válaszának általános vitája az első napirendi ponton szerepel.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, a dokumentumok október közepén fogadhatja el a Ház, amely a határozatban arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Judith Sargentini szeptember végén az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: visszautasítja a magyar kifogásokat a Magyarországról készített jelentésével kapcsolatban. A zöldpárti európai parlamenti képviselő azt állította, ellentétben azzal, amit a magyar kormány állít, a beszámolóban nincs hiba, és készítésekor kizárólag olyan forrásokra támaszkodott, amelyekben senki sem kételkedhet komolyan.

A jelentés, amelynek szeptember 12-i elfogadásával kezdeményezték az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, nem zöld pamflet, hanem – mint fogalmazott – a létező problémák alapos felsorolása.

Reagált a kormány kifogásaira Judith Sargentini
Szerinte a magyar kormány megpróbálja lejáratni a jelentést és a szavazást.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik