Nagyvilág

40 milliárd forintnyi magánvagyon maradt az IKEA alapítója után

Ennek felét közérdekű célra fordítják, másik felét Ingvar Kamprad gyermekei öröklik.

Az IKEA svéd lakberendezési áruházlánc januárban elhunyt alapítója 1,24 milliárd korona (38,57 milliárd forint) magánvagyont hagyott hátra, ennek felét négy gyermeke örökli egyenlő arányban, a másik felét közérdekű célra fordítják – derül ki a svéd adóhivatal kedden nyilvánosságra került dokumentumaiból.

Végrendeletében a 91 évesen elhunyt Ingvar Kamprad örökösként négy gyermekét, a 60 éves Annikát, az 52 éves Jonast, a 49 éves Mathiast és az 54 éves Petert nevezte meg, akik fejenként 150 millió koronát (4,6 milliárd forint) kapnak. Az örökség fennmaradó részét az oktatás és a gazdaság fejlesztésére fordítják egy alapítványon keresztül Kamprad szülőföldjén, a helyi viszonyok között elmaradottnak számító Észak-Svédországban (Norrland).

Ingvar Kamprad valaha a világ egyik leggazdagabb emberének számított. A halálakor 469 milliárd koronára (14 592 milliárd forint) becsült összvagyonának zöme összefonódik az IKEA áruházlánccal és a családi alapítvánnyal. (MTI, fotó: Europress – dpa / Christian Hager)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik