Nagyvilág

Szuperszonikus utasszállítót ígérnek az oroszok 2030-ra

Legalább Oroszországban szeretnék reptetni a hangsebességet átlépő gépeket.

2030-31-re készülhet el Oroszország új szuperszonikus utasszállító repülőgépe – idézi a TASZSZ hírügynökség az Orosz Központi Aero-Hidrodinamikai Intézet igazgatóját, Kirill Szipalót. A TASZSZ a fejlesztésről „a Concorde riválisaként” tudósít, noha a brit-francia szuperszonikus utasszállító gépet 15 éve kivonták a forgalomból.

A prototípus már 2020-21-ben elkészülhet, de Szipalo szerint még 10-15 évre van szükség, hogy sorozatgyártásra kerülhessen a gép, amely „legalább Oroszország-szerte” szállíthat utasokat. Mint mondta, a szuperszonikus repüléssel kapcsolatos legfontosabb feladat, hogy olcsó és biztonságos repülőgépeket állíthassanak elő.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy az Orosz Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat is szuperszonikus utasszállító repülőgépet fejleszt, a Tu-160 stratégiai bombázórepülőgép terveinek felhasználásával. Egy kisebb, 25 személyes szuperszonikus üzleti repülőgép fejlesztése is tervben voolt.

Eddig két szuperszonikus utasszállító gép, a Concorde és a szovjet Tu-144 jutott el a nagyobb darabszámú előállításig és a kereskedelmi forgalomba állításig. (Illusztráció: Europress – AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik