Nagyvilág

Német néppártiak szerint Orbán félrevezeti a magyar közvéleményt

Egyetértenek azzal, hogy nem zárták ki a Fideszt, de úgy vélik, a manipulációt abba kell hagyni.

Néppárti EP-képviselőket kérdezett az Azonnali arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy pártcsaládjuk nem zárta ki soraiból a Fideszt a Sargentini-jelentés megszavazása után, illetve arról, hogy mit gondolnak a Fidesz médiakampányáról, amely néppárti képviselőket is érint, bevándorláspártinak nevezve mindenkit, aki megszavazta a magyar kormányt elítélő határozatot.

A portál azt írja, több általuk megkeresett politikus is jelezte, hogy a jelenlegi helyzetben nem akarnak válaszolni a kérdésekre, Othmar Karas osztrák EP-képviselő pedig arra hivatkozott, hogy nem ér rá.

Végül csak két német néppárti EP-képviselő, Ingeborg Grässle és Daniel Caspary állt szóba velük. Ők elmondták: egyetértenek azzal, hogy nem zárták ki a Fideszt, mert szerintük úgy lehet fair döntést hozni, ha megvárják az eljárás végét. A CDU-CSU európai parlamenti delegációját vezető Caspary szerint a valódi választóvonal az lesz, hogy a Fidesz elfogadja-e az Európai Bizottság döntéseit, vagy sem – a magyar kormány egyelőre ennek eleget tesz.

A médiakampány kapcsán azonban Caspary kijelentette: „Orbánnak és pártjának abba kell ezt hagynia”. Azt mondta, a német néppárti delegáció minden olyan lépést támogat, ami védi a határokat, de nem támogatnak olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik a tudomány szabadságát és korlátozzák a civil szervezetek mozgásterét.

Grässle pedig úgy véli, a magyar kormány tévéreklámjai félrevezetik a magyar közvéleményt. Úgy fogalmazott, a magyar kormány által alkalmazott manipulációs technikák tovább erodálják bizalmát, és hatással lesznek későbbi döntéseire. (Fotó: Europress – Christoph Schmidt/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik