Nagyvilág

Páncélosok indultak Kárpátaljára

Hadgyakorlat van, a csapatmozgásoknak nincs közük az ukrán-magyar viszonyhoz.

Ukrajna egész területére, így Kárpátaljára is kiterjedő parancsnoki törzsgyakorlatot tartanak szombatig Kozák szabadság – 2018 fedőnéven az ukrán fegyveres erők.

Ungváron a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság sajtószolgálata közölte, jelenleg a manőverek a nyugati országrészben folynak, a katonák a hegyi terepen végzett műveleteket gyakorolják.

A hadgyakorlat fő célja a csapatirányítási képességek fejlesztése védelmi és stabilizációs, tervezési, valamint ellentámadással kapcsolatos feladatok megoldásakor – áll a közleményben.

Előzőleg Lemberg (Lviv) felől Kárpátalja irányába tartó katonai menetoszlopról jelentek meg felvételek ukrán és magyar közösségi oldalakon, illetve a Kárpátinfo.net közzétett egy Youtube-videót is a katonai harckocsikról Kárpátalja egyik településén.

Sok kommentelő a csapatmozgást a feszült ukrán-magyar viszonnyal hozta összefüggésbe, amelynek legújabb fejezetet a beregszászi konzul ügye.

Szijjártó Porosenko elnököt vádolta

A magyar külügyminiszter ennek kapcsán bejelentette, ha az ukrán kormány kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is azonnal kiutasít ukrán konzult.

Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés helyszínén azt  mondta, ami Beregszászon a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, az a magyar és a nemzetközi joggal összhangban van.

A magyar kormány addig blokkolja Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit, amíg nem változtatnak a magyarok elleni gyűlöletkeltő politikán.

Szijjártó Péter szerint amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök, Petro Porosenko vezeti, addig a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni (mti)

Kiemelt kép: Az államfő Ukrajna függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén  (MTI /EPA / Mikola Lazarenko)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik