Nagyvilág

Páncélosok indultak Kárpátaljára

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 26. 14:37

Hadgyakorlat van, a csapatmozgásoknak nincs közük az ukrán-magyar viszonyhoz.

Ukrajna egész területére, így Kárpátaljára is kiterjedő parancsnoki törzsgyakorlatot tartanak szombatig Kozák szabadság – 2018 fedőnéven az ukrán fegyveres erők.

Ungváron a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság sajtószolgálata közölte, jelenleg a manőverek a nyugati országrészben folynak, a katonák a hegyi terepen végzett műveleteket gyakorolják.

A hadgyakorlat fő célja a csapatirányítási képességek fejlesztése védelmi és stabilizációs, tervezési, valamint ellentámadással kapcsolatos feladatok megoldásakor – áll a közleményben.

Előzőleg Lemberg (Lviv) felől Kárpátalja irányába tartó katonai menetoszlopról jelentek meg felvételek ukrán és magyar közösségi oldalakon, illetve a Kárpátinfo.net közzétett egy Youtube-videót is a katonai harckocsikról Kárpátalja egyik településén.

Sok kommentelő a csapatmozgást a feszült ukrán-magyar viszonnyal hozta összefüggésbe, amelynek legújabb fejezetet a beregszászi konzul ügye.

Szijjártó Porosenko elnököt vádolta

A magyar külügyminiszter ennek kapcsán bejelentette, ha az ukrán kormány kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is azonnal kiutasít ukrán konzult.

Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés helyszínén azt  mondta, ami Beregszászon a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, az a magyar és a nemzetközi joggal összhangban van.

A magyar kormány addig blokkolja Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit, amíg nem változtatnak a magyarok elleni gyűlöletkeltő politikán.

Szijjártó Péter szerint amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök, Petro Porosenko vezeti, addig a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni (mti)

Kiemelt kép: Az államfő Ukrajna függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén  (MTI /EPA / Mikola Lazarenko)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.