Nagyvilág

Ukrajna kiutasíthatja a magyar konzult

Pavlo Klimkin külügyminiszter a rejtett kamerás felvételről is tárgyal Szijjártó Péterrel.

Az ukrán külügyminiszter nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását, miután a YouTube videomegosztón megjelent egy rejtett kamerás felvétel, amelyen ukránok magyar állampolgársági esküt tettek a beregszászi konzulátuson.

Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében közölte, eddig is tudták, mi zajlik a konzulátuson, figyelmeztették is magyar kollégáikat, de most bizonyítékuk van.

Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá. Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe.

Kárpátalja még inkább ukrán lesz

Az ukrán külügyminiszter szerint a választás a magyarok kezében van, ő őszintén szeretne segíteni a magyar származású ukránoknak és tudja, mit kell tenni ezért.

Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni.

Pavlo Klimkin előzőleg közölte, New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán találkozik Szijjártó Péter külügyminiszterrel, akinek megmutatja a beregszászi konzulátuson készült felvételt.

Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak.

A külügyi tárcavezető szerint meglehetősen feszített napirendje lesz magyar kollégájával.

A beregszászi konzulátuson készült állítólagos felvételről Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője azt mondta: ők mindig nyíltan beszéltek ezekről a fenyegető folyamatokról,

de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért.

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a videót profi rejtett kamerával vették fel, nyilvánvaló, azt egy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette. Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók – írta a hírportál. (mti)

Kiemelt kép: AFP / Vladimir Stanko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik