Nagyvilág

Sok rémisztő keresztszeles leszállást láttunk már, de ez ott van az 5 legijesztőbb között

Az Air France gépén ülve óráknak tűnhetett a félbeszakított landolás.

Az előző héten Nagy-Britanniára lecsapott az Ali névre keresztelt vihar. A legalább két halálos áldozatot követelő vihar helyenként több mint 150 kilométer per órás szelekkel ostromolta az országot, komoly gondokat okozva a légi közlekedésben is. Jól mutatja ezt az alábbi felvétel, amit a repüléssel foglalkozó flugsnug YouTube-oldalán tettek közzé.

A felvétel Birmingham repülőterén készült, ahol a leírás szerint 70 kilométer per órás szelek nehezítették a pilóták dolgát. További problémát okozott, hogy a szelek változó irányba fújtak: egyszer szemből, aztán hirtelen már oldalról taszították a repülőket.

Ijesztő leszállások, amitől összeszorul a gyomra
Elképesztő felvételt készített egy portugál repülőgép-rajongó egy viharos keresztszeles leszállásról. Összegyűjtöttünk még párat.

Köztük az Air France egyik Airbus A319-esét. Eleinte úgy tűnt, sima érkezése lesz, de amikor már csak pár másodpercnyire volt a leszállópályától, hirtelen billegni kezdett. Majd, amikor már szinte leértek a futóművek a betoncsíkra, a pilóták az átstartolás mellett döntöttek.

A gép ekkor több mint tíz másodpercen keresztül szállt oldalirányban alig egyméternyire a kifutópálya felett, mire sikerült levegőbe emelkednie.

Az Air France közlése szerint a pilóták azért szakították félbe a leszállást, mert a körülmények nem feleltek meg minden biztonsági követelménynek. A cég egyben sajnálkozását fejezte ki „bármilyen kellemetlenségért, meglepetésért és kényelmetlenségért, amit az utasok érezhettek”.

A gép végül újra megpróbálkozott a leszállással, és 15 perccel később sikeresen landolt a repülőtéren – közölte a CNN, a légitársaság közleményére hivatkozva.

Kiemelt Fotó:YouTube/flugsnug

Ajánlott videó

Olvasói sztorik