Nagyvilág

Árvaházba viszik a muszlimok gyerekeit

24.hu
24.hu

2018. 09. 22. 09:06

Bentlakásos létesítményekbe küldik az átnevelő táborokba zárt vagy önkéntes száműzetésben élő ujgurok és más muszlimok gyerekeit a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban.
Korábban a témában:

Az AP amerikai hírügynökség a nyár elején írt arról, hogy feltételezhetően több mint egymillió ujgurt tartanak fogva vádemelés nélkül átnevelő központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. Az AP szerint a KKP olvasatában a vallási radikalizmus betegség, amely átneveléssel gyógyítható. Előjelei – amelyek már indokolják az átnevelést – egyebek közt a Korán olvasása, a gyakori imádkozás, a hosszú szakáll növesztése.

A hírügynökség közlése szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik a neveléstől, az utóbbi években több ezer úgynevezett két tannyelvű iskolát és óvodát építettek, melyeket az AP „de facto árvaházaknak” minősített. Ezeknek a létesítményeknek a nagy része bentlakásos iskola, ahol a nem han kínai gyerekeket a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik és az ország és a párt iránti szeretetre nevelik.

Az AP-nek nyilatkozó muszlim interjúalanyok azt mondták, hogy nincs beleszólásuk gyermekeik iskoláztatásába, a gyerekeknek kötelezően oda kell járniuk, különösen akkor, ha valamelyik szülő átnevelő táborba került.

A hivatalos kínai álláspont szerint az említett iskolák célja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken, jüanmilliókat (1 jüan 40 forint) áldoznak arra, hogy kiemeljék a hszincsiangiakat a szegénységből és hogy letérítsék őket a terrorizmushoz vezető útról. Az ujgurok azonban attól tartanak, hogy a gyermekek ilyen jellegű „nevelése” nemcsak a fiatalság, de az egész etnikum identitásának megszűnéséhez vezet.

Illusztráció: STR / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.