Nagyvilág

Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon

Pénteken délután az autómosó mögött mezőn egy medve és a bocsa jelent meg Csíkszentkirály, írja Borboly Csaba Hargita megye tanácselnöke a Facebook-oldalán.

A medve megtámadta és súlyosan megsebesítette a mezőn dolgozó, 54 éves Pap Lászlót, aki a műtétje előtt mesélte el a történteket.

Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon

Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon!#Csíkszentkirály-on az autómosó mögötti mezőn egy medve és a bocsa jelent meg ma délután. A medve megtámadta és súlyosan megsebesítette a mezőn dolgozó, 54 éves Pap Lászlót. A műtét előtti percekben mesélte el a #medvetámadás körülményeit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. #sokamedve

Közzétette: Borboly Csaba – 2018. szeptember 21., péntek

Szerdán a székelyföldi Csíkkarcfalván támadt egy férfira medve, aki a kórházi ágyban fekve elmesélte, Mint mondta, kerékpárral haladt el egy olyan kukoricatábla mellett, amiben nyolc medve tartózkodott. Ezek közül négy kirohant az útra, de három azonnal vissza is fordult. A férfi megijedt, elesett, és állítása szerint egy legalább 400 kilós barnamedve rontott rá. Az áldozat a kerékpárral próbált védekezni, ezt szembedobta az állattal, de nem tudta elkerülni a karmolásokat.

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta immár tíz személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik