Nagyvilág

Iskolaudvaron lőtték ki a medvét – galéria

Hajnalban több portára is betört a városban és megölt egy kecskét.

A csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, mely hajnalban több portára is betört a városban. Mint korábban megírtuk, csendőrök és rendőrök biztosították a környéket, mert a medve korábban kerítéseket rongált meg, megkergette az embereket.

 

Fotó: Veres Nándor MTI

A hím medve reggel tévedt be Hargita megye székhelyére, ahol egy megölt kecskét az iskola udvarára hurcolt, ott lakmározott belőle, ahol újra elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán.

 

Fotó: Veres Nándor / MTI

A hatóságok csak a minisztérium kilövési engedélyére vártak, ami dél tájban érkezett meg. Ezt követően a Szilos vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron lőtte le az állatot.

 

Fotó: Veres Nándor / MTI

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc ember került kórházba medvetámadás következtében.

A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. Egy 2017-es állománybecslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, mintegy 5300 a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében.

Korábban Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közösségi oldalán számolt be az újabb medvetámadásról. Mint írta, a medve már régóta garázdálkodik Bükklokán, de most egy jókora tehenet is elpusztított.

Tehenet ölt a medve Bükklokán
Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas kép.

Fotók, kiemelt fotó: MTI / Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik