Nagyvilág

Orbánt nem a pofon lepte meg, hanem a nagysága

Pedig arra is van magyarázat, és az sem kizárt, hogy maga szaladt bele.

A 168 Órának nyilatkozó szakértők szerint az Európai Parlament képviselői azért szavazták meg a Sargentini-jelentést ilyen nagy  arányban, mert pártpolitikától függetlenül úgy vélik, az Orbán-kormány megsérti az alapvető uniós értékeit.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete szerint

az első pofont Orbán Viktor adta sajátjainak, ők csak visszaütöttek.A kormányfő az európai parlamenti választások közeledtével folyamatosan az unió jelenlegi vezetését bírálta, amely viszont csak néppárti politikusokból (Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani) áll. Amikor Orbán őket alkalmatlannak nevezi, veszélyezteti a főáramú politizálás jövőjét és a Néppárt elsőségét.

Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke szerint most lett vége a kormányfő kettős játékának. Kiderült, nem illik az Európai Néppártba, mert nem mérsékelt konzervatív, hanem populista, jobboldali radikális, aki valóban hősének tartja Matteo Salvinit, a Néppárt esküdt ellenfelét. Hegedűs kényszeres küldetéstudatnak tartja, hogy Orbán a Néppárt átalakítása után magát az Európai Uniót akarja megváltoztatni. Szerinte ezt unták meg a képviselők.

Jarábik Balázs, az amerikai Carnegie Alapítvány elemzője szerint Orbán Viktor tudatosan szaladhatott a pofonba, bár azt nem sejtette, az ekkora lesz. A kormányfő maga dönthetett úgy, a csatát látványosan elveszíti azért, hogy a háborút megnyerhesse.

Nincs ellenére, hogy a nemzetközi közvélemény hízelgően magasra emelte, Macron elnök arról beszél, hogy Orbán és az ő víziója között kell választani. Orbán migrációval kapcsolatos álláspontját számos kereszténydemokrata párt át is vette. Ezzel kapcsolatban fordulat is lehet jövőre a választásokon, de a mostani szavazás azt igazolta, Európa nem vevő az Orbán-féle hatalomgyakorlásra, a jogállami követelmények semmibevételére, aminek semmi köze a migrációhoz.

Feledy Botond elemző szerint valójában a kelet-nyugati törésvonal megnyilvánulása, hogy az unió eddig két értékrendbeli kihívást vett komolyan, Lengyelország és Magyarország esetét. Ez azt bizonyítja, hogy az uniós intézményrendszernek még sokat kell dolgoznia azon, hogy hidat verhessen az egész kontinenst megosztó politikai kultúrák közé. Feledy szerint Magyarország és a kormány számára az egyik legnagyobb kockázat – a befektetői megítélés romlásán kívül – a magyar–német kapcsolatok lehűlése lehet.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik