Nagyvilág

Kurz már nem akarja kipenderíteni Orbánékat az Európai Néppártból

Az osztrák Der Standard című lapnak adott interjút Sebastian Kurz kancellár. Szerda este egy informális vacsorával kezdődik a salzburgi EU-csúcs, amelyen a fő témák a migráció, a biztonság és a Brexit lesznek.

Ahogy korábban megírtuk, Kurz kiállt a Sargentini-jelentés mellett, az osztrák képviselők pedig igennel szavaztak. Az osztrák kancellár korábban azt mondta, ha elindul a hetes cikkely szerinti eljárás, a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból. Később a Die Presse arról írt, hogy a szavazás után tartott zárt Fidesz-frakcióülésen Orbán Viktor „megbízhatatlan labancnak” nevezte Sebastian Kurzot.

Az osztrák kancellár a tegnap, Rómában adott interjúban takaréklángra kapcsolt. Elmondta:

Világos a hozzáállásom a migráció kérdéséhez, de a jogállamiság és a demokrácia kérdéseihez is. Ez az alapja az Európai Unió sikerességének. A jogállamiság és az alapvető jogok nem vitathatók. Ha vannak fenntartások, jó megfontolni, helyesbíteni őket, ha az igazságtalanságot szolgálják, és helyrehozhatjuk őket, hogy jól szoljáljanak. De azt is szeretném világossá tenni, hogy az Európai Parlamentben való szavazás nem ítélet, sem bizonyíték, hanem egyszerűen az Orbánnal folytatott párbeszéd folyamatának kezdete.

Rákérdeztek arra is, hogy az Európai Parlament szavazásának eredménye hatással lehet-e a Fidesz néppárti tagságára. Az osztrák kancellár szerint nem.

Nincs rá hatással. Ez a párbeszéd folyamatának kezdete Magyarország és a Bizottság között

— ismételte Sebastian Kurz.

Politico: Orbán Viktor mindent megtesz, hogy a menekülthelyzet ne oldódjon meg
Egyre kevesebben érkeznek, a vezetők mégsem találnak megoldást a migrációs gondokra. Nem véletlenül.

Kép: Sebastian Kurz osztrák kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a bécsi kancellárián 2018. január 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik