Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Politico: Orbán Viktor mindent megtesz, hogy a menekülthelyzet ne oldódjon meg

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 09. 19. 09:03

Egyre kevesebben érkeznek, a vezetők mégsem találnak megoldást a migrációs gondokra. Nem véletlenül.
Korábban a témában:

Minél több EU-s vezető beszél migrációs problémáikról, annál megosztottabbak lesznek. Ráadásul hiába érkezik egyre kevesebb menekülő Európába, néhány tagállamban politikai tőkét kovácsolnak a probléma napirenden tartásából. Például a magyar kormányfő Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter Matteo Salvini — többek között erről írnak cikkükben a Politico brüsszeli tudósítói.

Elsősorban a migráció és a biztonság kérdéseiről tárgyalnak azon az informális munkavacsorán, amellyel megnyitják az uniós állam- és kormányfők salzburgi EU-s csúcstalálkozóját szerda este. A lap szerint szó lesz az ellenőrzött központok és a Jean-Claude Juncker által javasolt, jelentősen megerősített határőrség kérdéséről is.

Bár a tervek egységet akartak teremteni a migráció kezelésében, a zűrzavar tovagyűrűzik. A júniusi EU-csúcson abban állapodtak meg, hogy a menekültközpontokat önkéntes felajánlás útján jelölik ki – a Politico cikke szerint azonban egyetlen tagország, még az ötletet üdvözlő Franciaország sem jelezte, hogy létrehozna ilyen központot. A vezetők abban reménykedtek, hogy ezek a lépések a dublini rendelet hamvába holt újraírási kísérlete után konszenzust jelenthetnek, a folyamat azonban megtorpant.

Hiába érkezik kevesebb menedékkérő, a probléma ugyanolyan lángon ég. Az első vonalban lévő Olaszországba például január óta 85 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezik, a vezetők mégsem találtak megoldást. A lap szerint ez azt a benyomást kelti, hogy

egyes tagállami politikusok, akik a leghangosabban panaszkodnak a migrációs krízisre — például Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter — mindent megtesznek azért, hogy felfújják és megoldatlanul hagyják a problémát a 2019-es európai parlamenti választásig.

A salzburgi csúcs előtt, hétfőn Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levélben fordult az uniós tagországok vezetőihez. Ebben így fogalmaz:

Szeretném nyíltan kijelenteni: a migrációs válság megszüntetésére irányuló törekvés a tagállamok és az uniós intézmények közös feladata. Ha valaki meg akarja oldani a válságot, míg mások szeretnék használni, akkor megoldatlan marad. Remélem, hogy Salzburgban véget vethetünk a kölcsönös haragnak, és konstruktív megközelítésre térünk vissza.

Hozzátette: mára az EU-ba érkező illegális migránsok száma a válság előtti szintre csökkent.

A lap emlékeztet: Matteo Salvini kemény lépéseivel, így a mekelülőket szállító hajók elutasításával a közvélemény-kutatásokban is jól látható támogatottságot szerzett pártjának, Orbán pedig a Sargentini-jelentés elfogadását politikailag motivált döntésnek titulálta, így üzent hazai bázisának.

Egyikük sem érdekelt abban, hogy megoldást találjunk a migrációra, mert mindketten a “nem egyezkedünk” politikát folytatják

– mondta egy, a bevándorlási tárgyalásokon részt vevő uniós diplomata hozzátéve:

Különösen a választások előtt nagyon alacsony a megoldás iránti érdeklődésük.

Kép: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.