Nagyvilág

Radványi: Orbán egy felfújt béka, Putyin és Trump sem veszi komolyan

A Frontiers of Freedom alelnöke szerint térden csúszva tér vissza az EU-ba.

A Függgetlen Hírügynökségnek Radványi Miklós azt mondja, az Orbán Viktor és több rokona, barátja, minisztere ellen korrupció miatt a Magnitsky-törvény alapján indított eljárás halad a maga útján, bár van egyfajta bürokratikus ellenállás a képviselőházban.

Lévai + Orbán (lévai anikó, )
Kitiltatnák Orbánt és nyolc társát Amerikából
A vizsgálat - a Frontiers of Freedom elnökhelyettese szerint - biztosan elindul.

A jobbközép értékeket követő amerikai intézet külpolitikai ügyekkel foglalkozó alelnöke nem zárta ki, hogy létrejöhet egy Trump-Orbán találkozó, de annak csak akkor lenne jelentősége, ha állami látogatás lenne, amit mindig vacsora követ a Fehér Házban.

A Fehér Ház azonban kevés figyelmet szentel a magyar ügyekre, Washingtont nem érdekli igazán Magyarország. Már önmagában ezt jelzi az is, hogy egy 78 éves üzletembert, Cornsteint küldtek Budapestre nagykövetnek.

Magyarország a legfelsőbb szinteken nincs fókuszban.

Orbán politikája robbanni fog

A novemberi választások után nagy változások lesznek az adminisztrációban, fel fognak gyorsulni az események a Magnitsky-beadvány ügyében is, amely egy eleme lesz a robbanásnak. Szerinte Orbán politikája fel fog robbanni.

Ő blöfföl, mint a pókerben szokás – s tudjuk, a pókerben is lehetsz egyszer, kétszer, sőt, akár még háromszor is sikeres blöffel, de utána még a gatyádat is elveszíted.

Nem kell túl sokat várni arra, hogy kiderüljön: a király meztelen, külpolitikáját teljesen alárendeli belpolitikájának. Washington ezt még nem reagálja le – épp a választások miatt –, de ezeket rögzítik. Mindenki tudja, Orbán kedden nem Putyin kezdeményezésére, hanem saját kérésére ment Moszkvába.

Ezt itt, az Egyesült Államokban nem veszik jó néven.

Orbán a nemzetközi porondon egyfajta közvetítő szeretne lenni Putyin és az EU, illetve Putyin és az USA között.

Csak azt nem veszi észre, hogy a kutyának sincs erre szüksége.

Az USA nem akar gyenge EU-t

Ezzel a dörgölődzéssel egyértelműsíti, hogy gyengíteni akarja az EU-t. Ez azonban nem felel meg az USA érdekeinek, hiszen az uniós tagállamok gyengülésével a NATO is gyengülne. A CEU és a civilek vegzálása, a demokrácia és a sajtószabadság leépítése csak tünet, az orbáni politika lényege az EU és a NATO gyengítése.

Orbán a külpolitikáját úgy is alárendelte a belpolitikának, hogy a nacionalista hangvételt próbálja kivetíteni nemzetközi színtérre is,  Magyarországot úgy feltüntetni, mintha tényező lenne az EU-n belül és azon túl.

Putyin sem veszi komolyan

Egyik szereplő sem veszi őt annyira komolyan, ahogy szeretné, így egész külpolitikája ostoba, irrealitásokra épülő és illuzórikus.

Tudja, hogy mit tesz a béka: felfújja magát, hogy nagyobbnak látszódjék és tartsanak tőle.

Az orosz sajtó a keddi és szerdai strasbourgi történések nem Orbán Viktor hanem Jean-Claude Juncker szempontjából tálalta, amit az a hír követette, hogy Moszkva nem akar konfrontálódni az USA-val.

Ennek üzenetértéke van: a strasbourgi történéseket Moszkva uniós belügynek tekinti, s Moszkva nem fog kiállni Budapest mellett.

Az amerikai sajtóban Trump politikája miatt hangsúlyos vonal volt a migránsellenesség, de Orbán strasbourgi beszédében hiába próbálta utánozni az amerikai elnököt, mondván, neki is csak a hazája az első, kitűnt,

hogy nincs a kezében semmi adu, nem tud mit kijátszani.

Térden csúszva fog visszatérni

Orbán hiába másolja Trump politikáját, ettől nem tartják jó fiúnak a Fehér Házban, mert sokkal fontosabb az EU egysége, ami kihat a NATO erejére, a katonai egységre. Ebben a játszmában Orbánnak nincs se stratégiai, se politikai, se pénzügyi, se katonai jelentősége, semmit nem tud adni. Radványi Miklós szerint éppen ezért eljön a pillanat, amikor

Magyarország térden csúszva fog visszatérni az Európai Unióba. Ennek ára lesz, Orbán jobban meg lesz alázva, mintha most fújt volna takarodót Strasbourgban és mea culpázott volna egyet.

A magyar demokratáknak addig fel kellene építeniük egy hiteles ellenzéket, de nem érzelmi alapon.

Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik