Nagyvilág

Belügyeibe avatkozással vádolja az Európai Parlamentet Uganda

Azért, mert a testület arra kérte az ugandai bíróságokat, hogy ejtsék az ellenzéki képviselők elleni vádakat.

Uganda kormánya hétfőn a belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az Európai Parlamentet, miután az határozatban ítélte el, hogy ellenzéki politikusokat tartóztattak le és kínoztak meg a kelet-afrikai országban.

Francis Zaake-t és Robert Kyagulanyi-t, aki popsztárként is ismert, annak gyanújával vették őrizetbe, hogy kővel dobálták meg Yoweri Museveni elnök autókonvoját. Az ugandai kormány tagadja, hogy a biztonsági erők kínozták volna a két férfit, szerintük a sérüléseik abból erednek, hogy ellenállni próbáltak a letartóztatásnak. A képviselők és támogatóik letartóztatásának, majd megkínzásának hírére több napig tartó tüntetések voltak.

Ofwono Opondo kormányszóvivő felfoghatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlament arra kérte az ugandai bíróságokat, hogy ejtsék a két férfi elleni vádakat. Szerinte az EU ellenséges Ugandával, mert az afrikai ország szorosabbra fonja kapcsolatait Kínával.

Az EU egyébként jelentős költségvetési hozzájárulást ad Ugandának, és az afrikai ország infrastruktúra-fejlesztésében is szerepet vállalt. Musevenit viszont bírálói azzal vádolják, hogy a biztonsági erőket használja fel az ellenzék elnyomására. Az ugandai parlament, amelyet az elnök pártja tart irányítás alatt, tavaly megszavazta az elnöki tisztség felső korhatárának eltörlését, hogy a most 74 éves Museveni 2021-ben újra indulhasson. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / SUMY SADURNI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik