Nagyvilág
A photograph showing former White House intern Monica Lewinsky meeting President Bill Clinton at a White House function submitted as evidence in documents by the Starr investigation and released by the House Judicary committee September 21, 1998.

Húsz éve a világ rájött, mire jó az internet, és ehhez az elnök nyughatatlan pénisze kellett

Bordás Gábor
Bordás Gábor

újságíró. 2018. 09. 11. 09:50

Jelentős médiatörténeti eseménynek volt tanúja a világ éppen húsz évvel ezelőtt, 1998. szeptember 11-én. Ezen pénteki napon hozták nyilvánosságra a 445 oldalas ügyészi jelentést Bill Clinton és Monica Lewinsky viszonyáról, olyan részleteket is aprólékosan taglalva, hogy az amerikai elnök pontosan mikor és milyen testrészeken érintette meg 1995-ben a Fehér Ház gyakornokát, és hogy az akkor 21 éves lány hány alkalommal jutott el a teljes kielégülésig.

A fél világot izgalomban tartó szexgate persze nem akkor pattant ki, Amerika már év eleje óta azt találgatta, vajon hazudik-e az elnök a nyilvánosságra került románcról. Augusztusban Clinton hét hónap konzekvens tagadás után végül elismerte, hogy „helytelen intim kapcsolatba” került Lewinskyval, nem sokkal azt követően, hogy a meghurcolt és hatóságok által szorongatott nő – ugyancsak hosszú hónapok ellenállása után – részletes tanúvallomást tett a viszonyról, és előkerült a híres kék ruha is Clinton spermafoltjával.

07/29/98 - Monica Lewinsky arrives at her attorneys office downtown, where her immunity agreement with independent coursel Kenneth Starr was announced. CREDIT: SHAWN THEW TWP.  (Photo by Shawn Thew/The Washington Post/Getty Images)
Fotó: Shawn Thew/The Washington Post/Getty Images

Minden idők egyik legnépszerűbb bulvártémájából azért kerekedett politikai válság, mert a nyomozást vezető különleges ügyész szerint Clinton kétszer is elkövette a hamis tanúzás bűncselekményét, amikor letagadta, hogy szexuális viszonya volt Lewinskyval, emiatt pedig egy közjogi felelősségre vonás keretében akár el is lehetett volna távolítani hivatalából (ezt a kongresszus végül nem kezdeményezte).

Ez a húsz évvel ezelőtti szeptemberi nap pedig azért vált médiatörténeti mérföldkővé, mert ez volt az első alkalom, hogy az akkor még új médiumnak számító internet lenyomta a hagyományos sajtót, vagyis az emberek többsége immár nem tévén, rádión illetve a fél nappal később megjelenő printlapokban, hanem a neten vetette rá magát a nyomozás eredményeire, illetve a nagyrészt Lewinsky vallomásán alapuló pikáns részletekre.

Miután kitették a jelentést (amelyet két napon belül könyv formájában is piacra dobtak), az adatforgalom körülbelül húsz százalékkal növekedett meg a neten, a jelentés hivatalos honlapja túlterhelés miatt pillanatok alatt elérhetetlenné vált, és bár a dokumentumot azonnal több száz helyen publikálták, a nagyobb netes újságok is szinte kivétel nélkül beszakadtak hosszabb-rövidebb időre, a CNN online kiadását percenként háromszázezren keresték fel csúcsidőben.

Magyarországon ekkoriban még gyerekcipőben járt az internetes média, a mai nagyobb online újságokból még egyik sem létezett. A szöveg kivonatát két nappal az amerikai közzététel után az Internetto hozta le, a cikket több mint tízezren nézték meg, ami kiugró eredmény volt a címlapjával egy átlagos napon nyolcezer embert elérő weblapnak – ma a nagyobb hazai online újságok (Index, 24, Origo) hat-hétszázezer látogatót érnek el egy átlagos hétköznapon.

Fotó: Mark Wilson / Getty Images

„Már három napja lehetett olvasni a nagy hírszolgáltatóknál, hogy közzéteszik majd a jelentést” – idézte a korabeli Népszabadság Nyírő Andrást, az Index elődjének tekinthető Internetto főszerkesztőjét. „Pénteken figyeltem a CNN-t és láttam, amikor kinyitják az aktákat.

És tényleg, abban a pillanatban elérhetővé vált a neten is, harmadik kísérletre sikerült letöltenem, ez egy négyszáz kilobájtos fájl.

Beleolvastam, és teljesen megdöbbentett a szöveg. Az volt a legfélelmetesebb, hogy láttam a CNN-en Clinton arcát, a képviselőkét, akik pont ugyanakkor olvasták a jelentést, amikor én. Sokat töprengtünk, hogy milyen formában tegyük ezt közzé, hogy ne súroljuk a pornográfia határait, meddig mehetünk el mondjuk az anyag illusztrálásban.”

US President Donald Trump delivers remarks on combatting drug demand and the opioid crisis on October 26, 2017 in the East Room of the White House in Washington, DC.
US President Donald Trump on October 26, 2017 declared the opioid crisis a "nationwide public health emergency," stepping up the fight against an epidemic that kills more than 100 Americans every day, officials said. Trump is to make the announcement at an event at the White House later Thursday attended by former addicts and parents of victims, the senior administration officials said.
 / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Nőügyei miatt szorul a hurok Trump körül
Az elnökségét fenyegető legnagyobb veszélyt jelentheti volt ügyvédje vádalkuja.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.