Nagyvilág
US President Donald Trump delivers remarks on combatting drug demand and the opioid crisis on October 26, 2017 in the East Room of the White House in Washington, DC.
US President Donald Trump on October 26, 2017 declared the opioid crisis a "nationwide public health emergency," stepping up the fight against an epidemic that kills more than 100 Americans every day, officials said. Trump is to make the announcement at an event at the White House later Thursday attended by former addicts and parents of victims, the senior administration officials said.
 / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Nőügyei miatt szorul a hurok Trump körül

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 08. 22. 06:50

Az elnökségét fenyegető legnagyobb veszélyt jelentheti volt ügyvédje vádalkuja.

Donald Trump számára – korábbi tanácsadója szerint – Michael Cohen ügyvéd vallomása az eddigi legrosszabb dolog, amivel szembesülnie kell elnökként. Michael Caputo a Politico című lapnak azt mondta, Trump volt kampánymenedzserének, Paul Manafortnak a pere kevésbé aggasztó, mint személyes ügyvédje eskü alatt tett vallomása.

Cohen kedden – vádalku keretében – kijelentette, Donald Trump utasítására, vele egyeztetve követett el bűncselekményt azzal, hogy 2016-ban a kampányfinanszírozásra szánt pénzből utalt két nőnek, hogy ne beszéljenek Trumphoz fűződő viszonyukról.

A Politico idézett egy névtelenséget kérő, a Fehér Házhoz közeli ügyvédet, aki szerint Cohen még több kárt okozhat. Rálátása volt Trump üzleti, személyes ügyeire, olyan információi lehetnek, mint senki másnak.

Cohen muníciót adhat a demokrata politikusoknak, akik – ha az őszi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban – megindíthatják az alkotmányos vádeljárást (impeachment) ellene.

Ezzel már Donald Trump és környezete is számol, amire a minap  az elnök jogászcsapatának vezetője is utalt. Rudolph Giuliani egy tévés interjúban arra figyelmeztetett: a félidős választások tétje, hogy a demokratáknak lehetőségük nyílik-e az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítására.

Egy szintén neve elhallgatását kérő volt kormányzati tisztségviselő azt mondta a Politicónak, hogy az elnök szorongatott helyzetében rossz lépést tehet, tovább rontva amúgy is rossz helyzetén.

Elemzők felhívták a figyelmet, hogy a Manafort-perben hozott döntés és Cohen vallomása előtt pár nappal a The New York Times nyilvánosságra hozta, a Fehér Ház jogi főtanácsadója kilenc hónapja önként együttműködik a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottsággal.

Donald McGahn háromszor tárt fel információkat, összességében mintegy 30 órán át. A lap szerint McGahn az elnöknek a Mueller-féle vizsgálattal kapcsolatos reakcióiról és arró beszélt, hogy Trump próbálta-e akadályozni az FBI oroszokkal kapcsolatos nyomozását, nyomást gyakorolt-e az igazságügyi miniszterre annak leállításáért.

A Manafort-perre és a Cohen-vallomásra a Fehér Ház nem reagált.  Sarah Huckabee Sanders szóvivő az újságírókat Rudolph Giulianihoz irányította, aki csak egy közleményt adott ki arról, hogy

a Cohen elleni vádakban nincs célzás arra, hogy az elnök bármiféle bűnt követett volna el.

Maga Donald Trump – aki Nyugat-Virginiában kampányol – a Cohen-vallomást nem kommentálta, a Manafort-per jelentőségét pedig kicsinyítette. Szerinte a vádaknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal történt állítólagos összejátszás ügyéhez.

Ez boszorkányüldözés. De semmi köze ahhoz, amiért a (Mueller vezette) vizsgálat elindult

– fogalmazott az elnök. (mti)

Kiemelt fotó: Europress/AFP/ Brendan Smialowski

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.