Nagyvilág

Zaklatási vádak miatt kirúgták a CBS vezérét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 10. 07:35

Maga a tévé jelentette be menesztését. Leslie Moonves-t 12 nő vádolja zaklatással.

A CBS bejelentése órákkal azután történt, hogy az elnök-vezérigazgató ellen újabb hat nő tett panaszt, így az őt szexuális zaklatással vádolók száma tizenkettőre nőtt. Valamennyien a The New Yorker című magazinnak mondták el részletesen, mi történt velük.

A 68 éves médiavezér tagadta a zaklatásokat. A The New Yorkernek azt írta közleményében, a vádak gyalázatosak és alaptalanok.

Ami igaz, hogy mintegy huszonöt évvel ezelőtt, még mielőtt a CBS-hez jöttem, három nővel volt konszenzusos viszonyom. Soha nem használtam fel beosztásomat női kollégák karrierjének vagy előre lépésének akadályozására. Negyvenéves pályafutásom során soha nem hangoztattak ellenem ilyen zavarba ejtő vádakat.

Leslie Moonves szerint e vádak hátterében összehangolt erőfeszítés áll, hogy tönkretegyék karrierjét, szakmai hírnevét.

Az új elnök-vezérigazgató Joseph Iannello, eddigi operatív igazgató lesz. A CBS tudatta, húszmillió dollárt adományoz több olyan szervezetnek, amely támogatja a szexuális zaklatások ellen fellépő MeToo-mozgalmat, valamint a nők munkahelyi egyenjogúságáért küzdő kezdeményezéseket.

Moonves nem kap végkielégítést és – mint a CBS közleménye fogalmaz –

minden jövőbeni további kifizetés a független vizsgálat eredményétől és az igazgatótanács értékelésétől függ majd.

Bruce Gordon, a CBS igazgatótanácsának tagja a közleményben megköszönte a médiavezér 24 éves munkáját, akinek menesztésével egyidejűleg átszervezik a CBS igazgatótanácsát is.

Hat igazgató vasárnap szintén benyújtotta lemondását, őket a CBS többségi tulajdonosa által jelölt igazgatók váltják majd. Ezzel elemzők szerint lezárulni látszik a CBS és a többségi tulajdonos között hosszú hónapok óta húzódó vita.

Amerikai sajtóinformációk szerint Shari Redstone, a tulajdonos Sumner Redstone lánya régóta meg akart szabadulni Leslie Moonves-től és le akarta cserélni a televízió-társaság igazgatótanácsának jó részét is. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.