Nagyvilág

“Addig vagyok boldog, amíg Svédországba érkeznek az emberek, és nem elvándorolnak innen”

A svédországi választási kampányban a legtöbb szó a svéd iskolarendszer reformjáról, a közegészségügy fejlesztéséről, a közbiztonságról, valamint az országba újonnan érkezők integrációjáról esik. Bandaháborúk, munkanélküliség, felgyújtott autók – csak, hogy három olyan témát említsünk, melyekkel Svédország nap mint nap a magyar hírek és hírportálok hasábjaira kerül. De vajon tényleg ennyire elkeserítő lenne a helyzet? Tényleg nem működik Svédország integrációs politikája? Ezeket a kérdéseket tettük fel szombaton Boråsban, a 60 ezres svéd városban.

Én addig vagyok boldog, amíg Svédországba szívesen érkeznek az emberek és nem  elvándorolnak innen

– mondja a 23 éves Carl, aki a vänersborgi menekülttábor közelében nőtt fel. A nagyjából 20 ezer lakosú svéd kisvárosban soha semmilyen atrocitás nem érte a bevándorlók részéről. Immár Boråsban él, ahol hozzá hasonló tónusban beszélt a migrációról egy bevásárolni induló svéd nő, aki szerint addig, amíg a bevándorlók elfogadják az európai normákat és nyitottak a svéd kultúra megismerésére, a svédek szívesen látják őket.

Az érettségi előtt álló Anton szerint a több mint 60 ezer lakosú Boråsban sokat javult a közbiztonság, bűnözés nem tapasztalható. Nem nyilatkozik ennyire pozitívan az a főtéren bámészkodó fiatal svéd pár. Azt mesélik, hogy a szomszédos Göteborgban élő bevándorlók rendszeresen bandaháborúkban állnak,

és akik miatt több nő – így a velem beszélgető Sara sem – sétál szívesen este egyedül az utcákon. Philip azonban gyorsan hozzáteszi, hogy a 2015-ben, 2016-ban ideérkezők döntő többsége azóta sikeresen megtanulta a nyelvet és a munkaerőpiacon is megtalálta a helyét.

Azért kérdeztük a helyieket a bevándorlásról, mert már 10 napja zajlanak a svéd önkormányzati, regionális és parlamenti választások, amelyeken a várakozások szerint előretör a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Svéd Demokraták nevű párt.

Jól is jöhet Európának a svéd jobboldal erősödése
Veszélyben a svéd modell – kongatják sokan a vészharangot a vasárnapi választások előtt. Tényleg neonácik veszik át a hatalmat a baloldali mintaállam felett?

A választási kampányban nagy plakátokat nem, csak szórólapokat, a szavazás fontosságáról, a parlament működéséről, a svéd választói rendszer felépítéséről szóló, több nyelven íródott tájékoztató füzeteket látni. Nem csoda, hogy Svédországban a választásokon való részvételi arány hagyományosan rendkívül magas, átlagosan 85 százalék körül alakul.

A vasárnap záródó választások kimenetele sok szempontból megjósolhatatlan. A  Novus kutatócég által készített legfrissebb mérés eredményeiből az látszik kirajzolódni, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt (S) által vezetett baloldali-zöld koalíció 2 százalékponttal magasabb támogatottságot élvez, mint a jobbközép blokk, a magát Alliance-nak elkeresztelő pártszövetség. A harmadik nagy erő a Svéd Demokratáké, ám mind a bal-, mind a jobboldal elzárkózik a velük való együttműködéstől.

Miközben jegyzetelek, megszólít egy-egy svéd, arról érdeklődik, mi járatban vagyok. A nyugdíj előtt álló férfi  egyenlő felelősségvállalásra buzdít, erősebb és egységes bevándorláspolitikát alkotó Európában hisz. Szerinte a Svéd Demokraták politikusai előbb vesznek egy több tízezer koronát kóstáló okos fűnyírót, minthogy bevándorlóval nyíratnák le a füvet a kertjükben.

A boråsi tér közben megtelik, a szociáldemokraták pavilonja körül egyre több az érdeklődő, aktivisták rózsát, édességet és kávét kínálnak a kíváncsiskodóknak. A tömegben mindeközben feltűnik Ulf Olsson, Borås városának baloldali polgármestere.

Nem hogy belerogyott volna Svédország a 2015-ben tetőző bevándorló hullámba, épp, hogy a svéd integrációs modell működését igazolja, hogy az akkor ideérkező fiatalok nagy része ma már közösen tanul iskolákban a helyiekkel, vagy éppen most lép be az amúgy dinamikusan bővülő munkaerőpiacra

– mondja Olsson, amikor arról kérdezem, mennyire sikeres a svédek integrációs politikája.

Alig pár szót váltok a polgármesterrel amikor Petter Lörberg, a svéd politikában nagyágyúnak számító szociáldemokrata bekapcsolódik az interjúba, majd gyorsan magához ragadja a szót. Véleménye szerint Svédország még sosem volt ennyire békés és kiegyensúlyozott, mint napjainkban, majd azt mondja:

Ne zárjuk be a határokat, ne zárjuk be a szívünket!

Ám ő és a szociáldemokraták is egyetértenek a jobboldali pártokkal abban, hogy a közbiztonságot növelni kell. A szocdemek új térfigyelőkamerákat, több tízezer rendőrt, és Svédország 5. rendőrakadémiájának létesítését ígérik.

A boråsi kampánynap szupersztárja Magdelna Andersson pénzügyminiszter, aki beszédében leszögezi:

Svédországnak több, és nem kevesebb emberre van szüksége a jövőben!

Fényes Csongor (Borås)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

Ajánlott videó

Olvasói sztorik