Nagyvilág

Egy levél is bizonyítja, hogy a Vatikánban tudtak a szexuális visszaélésekről

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele újabb bizonyíték arra, hogy a Vatikánban már 2000-ben tudomást szereztek Theodore McCarrick volt bíboros szexuális ügyeiről – írja a az MTI. A vádak szerint McCarrick  rendszeresen és sikerrel csábított el papnövendékeket, de csak akkor veszítette el a tisztségét, mikor júliusban egy belső vizsgálat után vádolták meg, hogy a hetvenes években zaklatott egy ministránsfiút New York-i papi szolgálata alatt.

Az Egyesült Államokba delegált korábbi vatikáni követ szerint a pápa évekig segített fedezni egy pedofil bíboros bűneit
Egészen radikális hangvételű írást jelentetett meg Carlo Maria Viganò érsek, a Egyesült Államok 2011 és 2016 között a vatikánba delegált nagykövete

A levelet az amerikai püspöki konferencia hírügynöksége, a Catholic News Service tette közzé, ebből pedig kiderült, hogy Leonardo Sandri akkori érsek írt Boniface Ramsay New York-i papnak, hogy ajánlást kérjen egy szeminarista számára egy vatikáni álláshoz. Ramsay volt az, aki 2000 novemberében említette meg a Vatikánnak, hogy értesülései szerint McCarrick szexuálisan közeledik a Seton Hall Egyetem Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumának egyes hallgatói felé.

Sandri 2006-os írásában visszautalt Ramsay egykori panaszlevelére, így egyértelművé vált, hogy a Vatikán jó ideje tisztában van Theodore McCarrick  múltjával. Ugyanezt a levelet hivatkozta Carlo Maria Vigano érsek is, aki augusztus végén követelte Ferenc pápa lemondását, amiért megválasztásakor is tudhatott McCarrick visszaéléseiről, mégis egyengette a pályáját, és csak júliusban fogadta el a bíboros lemondását.

Kiemelt kép: Chip Somodevilla/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik