Nagyvilág

Isteni sugallatra támadt a brazil elnökjelöltre

A hatóságok szerint mentális problémákkal küzd a késelő.

Mint korábban megírtuk, rendkívül sok vért vesztett, életveszélyes állapotban került kórházba Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelölt, akit megkéselt egy férfi.

AGloboNews brazil tévécsatorna képsorokat mutatott a történtekről. A politikus fájdalmában felüvöltött és hátraesett támogatói karjaiba, amikor belészúrt a támadó. Látható az is ahogy hívei vállukon viszik a merényletet követően nagy embertömegben.

(MTI/EPA/Raysa Leite)

A támadót elfogták, kihallgatták. A 40 éves Adelio Bispo de Oliveira a hatóságok szerint mentális problémákkal küzd – írja az Euronews.

Kihallgatásakor azt mondta: isteni sugallatra követte el tettét.

A Szocialista és Liberális Párt megerősítette, korábban a  támadó kapcsolatban állt velük, de a baloldali tömörülés elítélte az erőszak minden formáját. Bolsonaro mintegy három évtizede politizál.

A törvényes rend erősítésével kampányol, követelte, hogy a  rendőrség belátása szerint végezhessen drogcsempészekkel és más bűnözőkkel és nyíltan dicsérte az egykori katonai diktatúrát.

Bolsonaro ellen a brazil legfelsőbb bíróságon eljárás folyik egy beszéde miatt, amelyben az ügyészség szerint gyűlöletre és nemi erőszakra uszított. Ennek egy friss felmérése szerint jó esélye van arra, hogy megnyerje az elnökválasztás első fordulóját, ám nagy valószínűséggel elveszíti a másodikat.

Kiemelt kép: MTI/AP/Fernando Goncalves

Ajánlott videó

Olvasói sztorik