Nagyvilág
Genova, 2018. augusztus 27.
Az A10-es autópálya leszakadt Morandi hídja Genovában 2018. augusztus 27-én. Az augusztus 14-én bekövetkezett balesetben legkevesebb 43 ember életét vesztette. (MTI/EPA/Simone Arveda)

Megvan, mi épülhet a leomlott genovai viadukt helyére

24.hu
24.hu

2018. 09. 07. 20:04

Hajóra emlékeztető hidat tervez az augusztusban leomlott genovai viadukt helyére Renzo Piano olasz sztárépítész, aki pénteken mutatta be elképzeléseit Liguria tartomány tisztségviselőinek jelenlétében.

A genovai születésű Piano ingyen készíti a terveket a tragikus körülmények között leomlott Morandi-viadukt helyére kerülő hídhoz. A hajóformával a város tengeri múltja előtt akar tisztelegni a világhírű építőművész.

Genova, 2018. augusztus 19.
Az A10-es autópálya leszakadt Morandi hídja Genovában 2018. augusztus 19-én. Az öt nappal korábban bekövetkezett balesetben legkevesebb 42 ember életét vesztette. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Kiderült, mi okozhatta a genovai híd összeomlását
A szerkezet leszakadásához vélhetően több tényező együttes hatása vezetett.

A tervek szerint a híd acélból épül. Napelemek segítségével fog éjszakánként világítani az a 43 lámpa, amely a Morandi-híd összeomlásakor meghalt 43 áldozatnak állít emléket.

A híd a fény helyszíne lesz, de különleges effektek nélkül. Az itt élőkkel összhangban mértéktartó lesz. Az új hídnak olyan szerkezet kell, amely könnyen karbantartható és amely 1000 évet is kibír

– fogalmazott az építész.

Mint mondta, amióta augusztus 14-én összeomlott a viadukt és 43 ember halálát okozta, azóta csak a hídra gondol. Giovanni Toti, Liguria tartomány elnöke kérte fel az építészt a munkára.

Képtelen lettem volna nemet mondani. Három hete a legnagyobb intenzitással dolgozom a projekten. Más feladataim is vannak, de a gondolataim újra meg újra visszatérnek ehhez a hídhoz

– mondta Piano, akit olyan tisztelet övez Itáliában, hogy örökös szenátorrá is kinevezték.

Toti elmondta, reményeik szerint a hidat legkésőbb 2019 novemberében átadhatják. Kifejtette, Genovának olyan hídra van szüksége, amely emléket állít a katasztrófa okozta fájdalomnak, egyesíti a jelenleg kettészakított várost és egy remek jövő felé tekint.

Piano felajánlotta, hogy ingyen készíti el az új híd terveit, egyes szakmai szövetségek szerint azonban ez a felajánlás azt jelenti, hogy ellopja más építészek elől a lehetőséget, hogy pályázzanak a projektre.

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet nagyszerűnek nevezte Renzo Piano felajánlását, de felszólította a kormányt, hogy a szokásos módon hirdessen pályázatot az új híd megépítésére.

Jelenleg húsz személy és az üzemeltető Autostrade per l’Italia társaság ellen folyik vizsgálat a Morandi-híd összeomlásának ügyében. Többek között gondatlanságból elkövetett többszörös emberölés vádjával nyomoznak. Azt is vizsgálják, hogy figyelmen kívül hagytak-e a híd állapotára utaló jeleket.

Az Autostrade per I’Italia 500 millió eurós (162,7 milliárd forintos) alapot hozott létre az áldozatok megsegítésére és az új híd finanszírozására.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Simone Arveda)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Magyar Rendőr / Fortepan
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.