Nagyvilág

Lukasenka szerint azért kellett átszervezni a kormányt, mert egyes tagjai túl sokat ittak

De a privatizációs törekvések se nyerték el a tetszését.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elismerte, hogy azért kellett átszerveznie kormányát, mert annak egyes tagjai túl sokat ittak.

Nyilvánosan ki kell mondanom, hogy a kemény alkoholizálás elfogadhatatlan – jelentette ki a bne IntelliNews cikke szerint, amit a 444 szúrt ki. Úgy fogalmazott: „szégyenkezve kell közölnie”, hogy sok elbocsátott kormánytisztviselő sűrűn nézett a pohár fenekére.

Azt is mondta, hogy az átalakítások még nem értek véget, „visszatérünk azokra a kormánytisztviselőkre, akik nem mutattak fel eredményt, vagy nem az elveimnek megfelelően dolgoznak”.

Lukasenka azok után nyilatkozott így, hogy augusztus 18-án leváltotta a miniszterelnököt, négy helyettesét és több minisztert. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormány népszerűtlen gazdasági reformok végrehajtásával próbálkozott, köztük azokkal, amelyeket az IMF vár az országtól.

Az új kabinet előtt kijelentette: „Tudnotok kell, mikor álljatok le az ivással. Tudnotok kell, hogy kivel, hol és mennyit ihattok. Ha erre nem vagytok képesek, nem vagytok többé tisztviselők. Ez az oka annak, hogy búcsút kell intenünk egyeseknek” – jelentette ki.

Az új miniszterelnök egyébként Szergej Rumasz, a Fehérorosz Fejlesztési Bank vezetője lett, akinek kinevezésekor Lukasenka kifogásolta, hogy az előző kormány újra próbálta indítani az állami vállalatok privatizációját. Szerinte ez ahhoz vezetne, hogy a dolgozók felét az utcára tennék, az országnak pedig ilyen privatizációra nincs szüksége.

Az sem tetszett neki, hogy az előző kabinet szerinte pánikba esett, és pénzügyi összeomlásra figyelmeztetett, amikor ő elrendelte, hogy emelkedjen az átlagfizetés havi 140 ezer forintnyi összegre. (Fotó: Europress – Jörg Carstensen/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik