Nagyvilág

Nem emeli tovább az Afrikának nyújtott hitel összegét Kína

Hszi Csin-Ping a Kína-Afrika Együttműködési Fórumon (FORAC) jelentette be, hogy Kína 60 milliárd dolláros támogatást ad Afrikának segélyek, kölcsönök és beruházások formájában. Afrikában jelentősen megugrott az adósságráta.

A kétnapos pekingi eseményen a Kínai Népköztársaság vezetői és 53 afrikai ország vezetői vettek részt.

A mostani bejelentés összhangban van az elemzők előzetes véleményével, miszerint Hszi elnök nem növeli tovább az Afrikába áramló pénz összegét. 2015-ben, a FORAC előző ülésén Kína szintén 60 milliárd dolláros segély- illetve befektetési csomagot kínált a kontinensnek.

Fotó: AFP PHOTO / POOL / Lintao Zhang

Az utóbbi két évtizedben a FORAC-csúcsokon jellemzően egyre nagyobb összegek befektetésére tett ígéretet Kína: a 2015-ös pénzügyi csomag a 2012-es háromszorosa volt. Jeremy Stevens, a Standard Bankcsoport nemzetközi közgazdásza a CNN-nek elmondta: politikailag nem lett volna megfelelő még több kölcsönt kínálni Afrikának, sokan ugyanis aggodalmukat fejezték a kontinenst túlterhelő kínai kölcsönök miatt. Stevens szerint a mostani bejelentés nem értelmezhető visszalépésként a kínai-afrikai kapcsolatokban, inkább a kapcsolat érettségének és fejlődésének jele.

A Kínai-Afrikai Együttműködési Fórumot háromévente rendezik meg, az első csúcs 2000-ben volt, azóta Hszi elnök jellemzően a találkozón jelenti be az Afrikát érintő kínai gazdasági terveket. Hétfőn az elkövetkező három évre vonatkozó nyolc nagy kezdeményezést mutatott be, köztük egy 149 millió dolláros élelmiszersegély-akciót, a Kínai-Afrikai Kereskedelmi Kiállítás tervét, a Kínába irányuló export kibővítését és zöld fejlesztéseket.

(CNN)

Kép: AFP PHOTO / POOL / Lintao Zhang

Ajánlott videó

Olvasói sztorik