Nagyvilág

Lefizették Trump ügyvédjét, hogy korrupt román politikusok pártját fogja

Rudy Giuliani levelének semmi köze az amerikai kormányzathoz, amely nagyra értékeli a korrupció elleni harcot Romániában.

Mint arról hétfőn mi is beszámoltunk, Donald Trump ügyvédje, az egykori New York-i polgármester, Rudy Giuliani levélben tiltakozott a román elnöknél, a miniszterelnöknél és a parlament két kamarájának elnökénél a korrupcióellenes ügyészség munkája miatt. Szerinte túlkapások történtek, és amnesztiában kell részesíteni mindenkit, akit ezek következtében helyeztek vád alá, és ítéltek el.

Ahogy arra az Euronews felhívja a figyelmet, Giuliani levele azért tűnik váratlannak, mert eddig mind az Európai Unió, mind pedig az Amerikai Egyesült Államok elismerte a bűncselekményt elkövető politikusok felelősségre vonására tett romániai erőfeszítéseket. Trump ügyvédje azonban inkább azoknak a román politikusoknak az oldalára helyezkedett, akik letörnék a korrupcióellenes ügyészség hatalmát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Giuliani semmiféle közhatalmat nem gyakorol, levelében viszont ugyanaz az álláspont köszön vissza, amit azok román kormányerők hangoztatnak, melyek a múlt hónapban sikeresen eltávolították székéből Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét.

Az ügyvéd szerdán a New York Times-nak elismerte, hogy a levelének semmi köze az amerikai kormányzathoz. Kiderült viszont, hogy a Freeh Group tanácsadó cég fizetett neki. A Politicónak azt mondta, hogy a levél tartalmát a Freeh Group jelentésére alapozta.

Az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetsége közölte: az amerikai kormány nem kommentálja egy magánember véleményét, Románia viszont figyelemreméltó előrelépést tett a korrupció visszaszorítására, és arra bátorítják az országot, hogy maradjon ezen az úton.

A román kormánypárti politikusok üdvözölték Giuliani levelét, ám Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek Meg Romániát Szövetség vezetője kijelentette: olyan a levél szövegezése, mintha személyesen Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták vezetője írta volna.

A román Közpolitikai Intézet igazgatója, Adrian Moraru az Euronewsnak azt mondta: Giuliani egy üzletember, aki annak adja el magát, aki a legtöbbet fizet. Valószínűleg még a román elnök és a főügyész nevét sem tudja, nemhogy azt, hogy mi folyik az országban. Valójában arról van szó, hogy korrupt politikusok használták fel az ügyvédet, hogy megpróbálják befolyásolni a román törvénykezést – vélekedett. (Fotó: Europress –  AFP PHOTO / SAUL LOEB)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik