Nagyvilág

Őrizetben a román adóhatóság korrupcióért elítélt volt vezetője

Őrizetbe vették a román adóhatóság nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött, hazájában korrupciós vádakkal elítélt, volt vezetőjét Olaszországban – közölték pénteken az olasz hatóságok.

Az olasz rendőrség szerint Serban Popot, a román adóhatóság (ANAF) korábbi elnökét Romániában öt év börtönbüntetésre ítélték, mert 230 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől. Az ANAF volt elnöke ellen az idén június 27-én adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot azt követően, hogy külföldre szökött.

Popot a Milánóhoz közeli Como településén fogták el, miután bankszámlát próbált nyitni egy helyi postán. A comói postafiók munkatársai gyanúsnak találták a férfi viselkedését, ezért kihívták a rendőrséget, amely megállapította, hogy Serban Popot körözik Romániában.

Az olasz rendőrség szerint Pop egy olyan korrupciós ügyletben érintett, amelyhez több más magas rangú román kormányzati tisztségviselőnek is köze van. A férfit hamarosan kiadják a román hatóságoknak.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ANAF volt vezetője csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el 2014-ben Horia Simu román üzletembertől, annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) vizsgálatot indított a román rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen. A DNA azt állítja, hogy a pénzből Alina Bica, a DIICOT volt főügyésze is több mint 17 ezer eurót kapott, amiért a vádhatóságánál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik