Nagyvilág

Steve Jobs minden tahóságát felfedte a lánya

Szeptember 4-én kerül az amerikai könyvesboltok polcaira Lisa Brennan-Jobs könyve. A nő Small Fry című kötetében lesújtó részleteket árul el apjával, az Apple alapítójával való kapcsolatáról. A sorokból az derül ki, hogy Steve Jobs sokszor szörnyen bánt lányával, de ő megbocsátott neki hibáiért.

Lisa Brennan-Jobs 1978. május 17-én született Portland közelében. Anyja egyedül nevelte fel, mivel az apával már a születése előtt szétváltak útjaik. Steve Jobs ugyanis tagadta, hogy az övé lenne a gyermek, még azután is, hogy az apasági teszt bizonyította. Végül perre mentek, a bíróság pedig kimondta, hogy Jobsnak havi 385 dollár gyerektartást kell fizetnie. Ahogy az Apple egyre jobban muzsikált, és Jobs multimilliomos lett, az összeget felemelte 500 dollárra, pedig ennek a sokszorosát is simán tudta volna vállalni.

Jobs később elkezdett egyre többet érdeklődni a lánya iránt. Elvitte őt korcsolyázni és rendszeresen meglátogatta a házukban. Lisa serdülőkorában az apjához is költözött, mert anyja nem bírt vele és pénze sem nagyon volt, ugyanakkor Steve Jobs ép ésszel felfoghatatlan feltételeket szabott neki, hogy igazi családtagként kezelje őt.

Steve Jobs 1977-ben
Fotó: Tom Munnecke/Getty Images

Fél évre el is tiltotta a gyereket az anyjától, hogy bebetonozza őt az új környezetébe. Az apa hanyagból szigorúba váltott, Lisa pedig kellemetlen emlékeket őriz abból az időszakból.

Egy napon Jobs a jelenlétében hozzábújt a feleségéhez, fogdosta a melleit, a combjait, miközben erőltetetten nyögött. Lisa el akart menni, de az apja megállította, mondván ez egy családi pillanat, és próbáljon meg beilleszkedni.

Ráadásul ez nem egyedi eset volt. Lisa kilencéves volt, amikor egyik este az apja vigyázhatott rá. Amikor az anyja a megbeszélt idő előtt hazaért, a férfi a szexuális elképzeléseiről kérdezgette a lányát, és azzal viccelődött, miket csinálna vele a hálószobában ez vagy az a srác.

Megvette a házat neki, aztán beköltözött

Lisa Brennan-Jobs könyvében sokszor előjön, milyen elviselhetetlen és megalázó is volt valójában Steve Jobs stílusa. Egy nap, amikor vacsorázni mentek, a lány unokatestvére, Sarah akarata ellenére megbántotta a férfit, mert szóvá tette neki, hogy húst rendelt. Erre Jobs annyit felelt,

gondolkodtál már azon, milyen borzalmas a hangod? Kérlek, ne beszélj ilyen hangon. Átgondolhatnád, mi a baj magaddal és megpróbálhatnád megoldani a problémádat.

Jobs a visszaemlékezések szerint sokszor szándékosan zavarba hozta és ijesztgette a lányát. Gyakran előfordult, hogy az utolsó pillanatban inkább nem fizetett valamiért, például kisétált az étteremből a számla rendezése nélkül.

Amikor Lisa és édesanyja talált egy mesés házat, megkérte az apját, hogy vásárolja meg nekik. Bele is egyezett, meg is vette, aztán beköltözött a feleségével, Laurene Powell Jobs-szal.

Steve 1983-ban, öt évvel lánya születése után dobta piacra az Apple Lisa számítógépet, amiről sokan azt gondolták, hogy a gyerekről kapta a nevét. Ez magától értetődő lett volna, de mindig felháborodottan tagadta, hogy bármi köze is lenne a névadásnak a lányához.

Az Apple Lisa
Fotó: Wikipedia

Halálos ágyán sem kímélte

Amikor Steve Jons már a halálán volt, az őt meglátogató lányának azt mondta, hogy WC-szaga van. De szerinte ezt nem érzéketlenségből, hanem őszinteségből mondta.

Az igazat mondta nekem. Nem tudtam róla. Olykor nem árt elárulni a másiknak, milyen illatod van.

Élete végén egyébként Steve elnézést kért a lányától, amiért nem töltött több időt vele, hogy felnőttként nem foglalkozott egyáltalán vele, és hogy elfelejtette a születésnapjait és még az üzeneteire, telefonjaira sem reagált.

Brennan-Jobs erre azt felelte apjának, hogy biztos nagyon elfoglalt volt, de ő ezt megcáfolta.

Nem azért történt, mert elfoglalt voltam, hanem azért, mert megőrjített, hogy nem hívtál meg az egyetemi beiratkozásodra

– idézi apját a könyvben.

A könyvben azért örömteli pillanatok is olvashatók, amelyekből az is kiderül, milyen spontán és páratlan figura volt Jobs. Lisa egyszer iskolai kiránduláson vett részt Japánban, amikor váratlanul megjelent az apja és elkérte őt egy napra a csoporttól. Istenről és az öntudatról beszélgettek egymással, a lány pedig ekkoriban kicsit félt tőle, miközben leírhatatlan szeretet érzett iránt.

Brennan-Jobs a kötet megjelenése előtti hetekben elkezdett aggódni, hogy a mű inkább szól majd egy híres ember hagyatékáról, mintsem egy fiatal nő élettörténetéről, márpedig a cél az utóbbi lett volna. A nő szeretné, ha az olvasók tudnák, hiába nézte őt semmibe Jobs, megbocsátott neki. Ahogy azt is szeretné, ha kettejük hullámvasútszerűen alakuló sztorija legalább akkora szenzáció lenne, mint a jelenet, amikor az apja tudatta vele, hogy semmit nem örököl tőle – még ha ez nem is így történt, hiszen testvéreivel együtt egyaránt 21 milliárd dollárt kapott apja halála után.

Kiemelt kép:  Kimihiro Hoshino / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik