Nagyvilág
The US flag is seen above the White House in Washington, DC,as the US flag returned to full staff two days after the death US Senator John McCain.
He was a hero, a statesman who cut a towering figure in Washington. But for many in the increasingly angry world of American politics, John McCain will be missed for a far humbler virtue -- simple civility. As Americans and others paid tribute to the late Republican senator, who died Saturday of cancer aged 81, some cited a 2008 interaction with a voter as symbolizing his famous insistence on fair and civil discourse.
 / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Nem engedték félárbócra a zászlót John McCain halála miatt a Fehér Házban

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 08. 27. 19:45

A Fehér Házban egyelőre nem engedték félárbócra a zászlót a szombaton elhunyt John McCain szenátor halála miatt.
Korábban a témában:

Az amerikai szenátus két vezető politikusa, Mitch McConnell, a republikánus frakció és Chuck Schumer a demokrata párti politikusok csoportjának vezetője együttesen intézett felhívást a Fehér Házhoz, hogy engedje félárbocra a nemzeti lobogót, és hagyja így jövő szombatig, John McCain búcsúztatási szertartásának végéig.

Donald Trump amerikai elnök szombaton este – McCain szenátor halálhírének nyilvánosságra kerülése után – elrendelte a zászló félárbócra eresztését, de miközben a törvényhozás épületén ez megtörtént, a Fehér Házban nem.

Egyes kommentárok szerint ennek oka az, hogy a Fehér Ház egyszerűen a hivatalos előírásokat követi, melyek szerint az elnöki hivatalban a zászlót csak a törvényhozók, vagy más, köztiszteletben álló személyiségek temetésének napján kell félárbócra engedni. Más kommentárok ugyanakkor ennek kapcsán Donald Trump és John McCain ellentmondásos viszonyát boncolgatják. A szenátor szombati halála óta több kommentár és elemzés is felemlegeti, hogy az elnök és a néhai arizonai szenátor – bár mindketten a Republikánus Párt politikusai – többször és élesen ütközött egymással, lényegében azóta, hogy Donald Trump bejelentette indulását az elnökjelöltségért. Trump a kampány idején például azt mondta, hogy a vietnami háborúban öt évet hadifogságban töltött és többször megkínzott McCain nem is volt háborús hős, mert szerinte az a hős, aki nem esik fogságba.

Senator John McCain (R-AZ) leaves after a meeting with US Secretary of State John Kerry and other Senators on Capitol Hill April 14, 2015 in Washington, DC. US Secretary of State John Kerry, US Secretary of Energy Ernest Moniz and US Secretary of the Treasury Jacob Lew visited Capitol Hill to brief Senators and House Democrats on the Iran nuclear talks and other issues. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
John McCain: Jó kis kaland volt ez
Hat évig kínozták egy vietnami fogolytáborban, többször is elbukott a politikában, de mindig felállt. Bár a testét megtámadó agresszív agydaganatot már ő sem tudta legyőzni, de mindvégig kiállt az elvei mellett. 81 éves korában meghalt John McCain republikánus politikus.

Elnökjelöltté választása után McCain is támogatásáról biztosította Donald Trumpot, ám ezt visszavonta, amikor Trumpról nyilvánosságra került egy évekkel korábbi videó, amelyen az akkor még üzletember Trump sértő megjegyzéseket tett nőkre. Éles volt a konfrontáció akkor is, amikor 2017 őszén John McCain voksán múlt az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény visszavonása és a szenátor nemmel szavazott.

John McCain erőteljesen bírálta az elnök Oroszországgal kapcsolatos politikáját és különösen élesen fogalmazott a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról, ahol Trump arról beszélt, hogy hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amikor azt állítja, hogy Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választási folyamatba.

Emberemlékezet óta ez volt egy amerikai elnök legszégyenletesebb megnyilvánulása

– írta közleményében McCain és a csúcstalálkozót tragikus tévedésnek minősítette.

A kommentátorok megjegyzik: Donald Trump szombaton ugyan Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét, de a Fehér Ház nem adott ki külön közleményt John McCain halálakor.

A McCain család kifejezett kérése volt egyébként, hogy a szenátort a kormányzat nevében ne Donald Trump, hanem Mike Pence alelnök búcsúztassa.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Mandel Ngan

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Az utolsó rabszolgafelkelés Orbán Viktor ellen  

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.