Nagyvilág

“Nagyon szomorú vagyok”: McCain vietnami kínzója is részvétét nyilvánította

A hírhedt vietnami Hỏa Lò börtön korábbi igazgatója, Trần Trọng Duyệt is csatlakozott azokhoz, akik részvétnyilvánításukat fejezték ki a helyi idő szerint szombat délután elhunyt John McCain szenátor halála miatt.

John McCain: Jó kis kaland volt ez
Hat évig kínozták egy vietnami fogolytáborban, többször is elbukott a politikában, de mindig felállt. Bár a testét megtámadó agresszív agydaganatot már ő sem tudta legyőzni, de mindvégig kiállt az elvei mellett. 81 éves korában meghalt John McCain republikánus politikus.

McCain öt és fél évig volt a „Hanoi Hilton” rabja, Duyệt azt mondja, hogy a korábban az Egyesült Államok elnökségéért is versengő politikus elnyerte a csodálatát, mikor náluk volt bebörtönözve.

Sokszor találkoztam vele, míg a börtön rabja volt. Megkedveltem őt kitartása és szilárd álláspontja miatt

– nyilatkozta a fogolytábor ma már nyugdíjas igazgató a Việt Nam Newsnak, és hozzátette, „nagyon szomorú” volt, mikor meghallotta, hogy meghalt McCain, és részvétét küldi a családjának.

Duyệt szerint hozzá hasonlóan gondolkodik a legtöbb vietnami, mert nagyon fontos szerepet játszott McCain abban, hogy javuljon a két ország közötti kapcsolat.

Később, mikor szenátor lett, ő és John Kerry szenátor nagyban hozzájárult Vietnam és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok előmozdításához, szóval nagyon megkedveltem.

– mondta Duyệt, aki azt mindig is tagadta – még egy idei interjúban is –, hogy McCaint és társait kínozták volna, sőt állítja, ők mentették meg az életüket.

Kiemelt kép: WireImage/Paul Morigi, via Slate

Ajánlott videó

Olvasói sztorik