Nagyvilág

Macron: Végzetes hiba lenne hagyni, hogy Aszad hatalmon maradjon

Riasztónak nevezte a Szíriában kialakult helyzetet Emmanuel Macron francia államfő, aki szerint végzetes hiba lenne hagyni, hogy Bassár el-Aszad elnök hatalmon maradjon.

Ki az oka a menekültek ezreinek? Ki mészárolta le a saját népét? Nem Franciaország dolga kijelölni Szíria új vezetőit, de a mi feladatunk és érdekünk biztosítani azt, hogy a szíriai nép olyan helyzetbe kerüljön, hogy azt meg tudja tenni

– mondta Emmanuel Macron a nagykövetek hagyományos éves értekezletének megnyitó beszédében hétfőn Párizsban.

A köztársasági elnök szerint a helyzet jelenleg riasztó, miután a rezsim újabb humanitárius katasztrófa megteremtésével fenyeget Idlib tartományban, és semmilyen szándékot nem mutat arra, hogy hajlandó lenne bármilyen politikai átmenetről tárgyalni.

A hét éve tartó szíriai konfliktusban több mint 300 ezren vesztették életüket és 5,6 millióan menekültek el a szomszédos vagy az európai országokba.

Menekültek már szinte nincsenek, de a válságnak így sosem lesz vége
Ha azt nézzük, mennyien jönnek, vége a válságnak. De több dolog is van, ami miatt a politikára még sokáig hatni fog.

Le kell vonni a következtetést a hidegháborúból

Macron bejelentette, hogy Franciaország a következő hónapokban programot készít elő az európai biztonság és védelem megerősítésére, amely a jövőben nem épülhet kizárólag az Egyesült Államokra.

Európa nem helyezheti többé a biztonságát kizárólag az Egyesült Államok kezébe. Nekünk magunknak kell vállalni a felelősséget és szavatolni a biztonságot, azaz az európai szuverenitást

– mondta a francia köztársasági elnök.

Le kell vonnunk minden következtetést a hidegháború végéből

– tette hozzá, jelezve, hogy a kérdésről valamennyi európai partnerrel és Oroszországgal együtt közösen kell gondolkodni.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik