Nagyvilág

Weinstein áldozata a titoktartási szerződések ellen küzd

Ha nem lenne ez a lehetőség, a főnök kétszer is meggondolná, hogy az alkalmazottja ruhája alá nyúljon-e.

Harvey Weinstein egyik áldozata azért küzd, hogy ne lehessen titoktartási szerződéssel szőnyeg alá söpörni a szexuális zaklatást. Zelda Perkins húsz évig hallgatott arról, hogy a producer zaklatta, múlt októberben viszont úgy döntött, megszegi a szerződést és feltárja, hogyan hallgattatta el Weinstein jogi eszközökkel az áldozatait.

Perkins, aki az 1990-es években a Miramax londoni irodájában dolgozott, elmondta: a titoktartási szerződés megakadályozza az ilyen esetek kivizsgálását, ez pedig lehetővé teszi az elkövetésüket. Ha egy munkáltató nem választhatja ezt a megoldást, akkor kétszer is meggondolja, hogy benyúljon-e az alkalmazott ruhája alá – mondta.

A nő 23 éves volt, amikor a producer zaklatta, és ügyvédei azt mondták neki: nincs más választása, mint hogy aláírja a szerződést. Miután 1998-ban elhagyta a Miramaxot, azután is attól félt, hogy börtönbe kell mennie, ha elmondja, mi történt vele, és megrendítette, hogy így elhallgattatták.

Perkins a saját szerződése részleteiről is beszélt. A dokumentumból még saját példányt sem kaphatott, mindössze egy ügyvédi irodában, felügyelet mellett tekinthetett bele. Azt is kikötötték, hogy pszichológussal vagy orvossal sem beszélhet a történtekről, amíg nem írnak alá ők is titoktartási megállapodást, a hallgatásért kapott pénzről pedig az adóhivatalnak sem beszélhet. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik