Nagyvilág

Észak-Korea leállította a rakétakísérleti telep leszerelését is

Műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea leállította Szohe rakétakísérleti telep leszerelését - közölte szerdán a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen működő 38North kutatóközpont.

Tájékoztatása szerint a műholdfelvételekből arra lehet következtetni, hogy augusztus 3. óta nem folynak ott jelentős leszerelési munkálatok, és a korábban leszerelt dolgok ott hevernek a telepen.

A kutatóintézet július 24-én közölte, hogy megkezdődött a telep központi létesítményeinek leszerelése, elbontanak egy hordozórakéta-összeállító, valamint egy, a folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére használt építményt, amelyek feltehetően központi szerepet játszottak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban.

A szóban forgó kísérleti telep, amely egyben űrközpont is, a kínai határ közelében, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra, a hatalmas jongbjoni atomlétesítménytől 70 kilométerre található. Két és fél évvel ezelőtt, 2016. február 7-én innen bocsátottak fel egy – Phenjan állítása szerint – műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat szerint Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.A Szohe telep leszerelése összhangban lenne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Kim Dzsong Un tett Donald Trump amerikai elnöknek a szingapúri találkozójuk idején. Kim akkor megerősítette, hogy támogatja a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését. Az utóbbi időben egyre többen megkérdőjelezik, hogy Észak-Korea hajlandó-e eleget tenni az atomfegyverek leszerelésére vonatkozó amerikai követelésnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy Kim Dzsong Un tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja a nukleáris tevékenységét, ami nagyon aggasztó. A NAÜ szerint a jongbjoni kísérleti reaktorban is folyik a 2015 decemberében megkezdett működési ciklus.

Trumpnak kezd leesni, hogy Kim Dzsongun átverte
Phenjan szinte semmit nem tesz a nukleáris arzenálja leépítéséért a szingapúri csúcs óta. A rezsim olcsón akarja boldoggá tenni Trumpot, ami eddig remekül megy.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Jung Yeon-je

Ajánlott videó

Olvasói sztorik