Nagyvilág

Elveszett egy radioaktív izotópos eszköz Malajziában, piszkos bombát építhetnek belőle

Egyelőre nem tudják, hogy véletlenül veszítették el vagy valaki ellopta.

Augusztus elején Malajziában egy teherautóról eltűnt egy olyan radioaktív eszköz, amelyből piszkos bombát lehet készíteni — írja a BBC. A hatóságok szerint az eszköz egy radiográfiás készülék, veszélyes fertőzést okozhat, ha nem megfelelően szerelik le. Attól tartanak, hogy rossz kezekbe kerülve akár bomba alkatrészeként is felhasználhatják.

A piszkos bombákban kémiai robbanóanyagot használnának sugárzó anyag szétszórására.

A hiányzó tárgyat az ipari radiográfiában használták: egy magánég gáz-, olajipari és más nehézipari vállalatok számára végzett méréseket, kalibrálást az eszközzel. A hatóságok megerősítették, hogy az Irídium-192 radioaktív izotópot tartalmazó, körülbelül 23 kilogramm súlyú, fogantyús fémcsőhöz hasonló tárgy eltűnt, azonban szerintük kézben tartják az ügyet. Az Irídium-192 sugárfertőzést okozhat, ha pedig hagyományos robbanóanyaggal kombinálják, bombaként használható. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az Iridium-192 visszafordíthatatlan sérüléseket, tartós érintkezés esetén halált okoz.

Az izotópot egy Kuala Lumpur szélén lévő telephelyen használták, innen szállították el. A sofőrök érkezéskor vették észre, hogy az eszköz eltűnt. A sofőröket a rendőrség kihallgatta, majd elengedték őket. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az eszköz leesett a teherautóról vagy ellopták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik