Nagyvilág

Több mint 300 ezer menekült helyezkedett el Németországban

Kritikus pont a nyelvtudás: aki jól beszél németül, könnyebben beilleszkedik.

A Szövetségi Munkaügyi Ügynökség friss adatai szerint a nyolc legjelentősebb migrációs országból érkezett menedékkérők közül már több mit 300 ezren beilleszkedtek a német munkaerőpiacra, ez 88 ezer fővel több, mint az egy évvel korábbi adat — írja a Spiegel.

Detlef Scheele, az ügynökség igazgatója szerint a friss számok kicsit meg is haladták korábbi elképzeléseiket. Elmondta: több mint 28 ezer menekültként érkező fiatal kezdte meg tanulmányait, ami azért is fontos, mert a fiatalként Németországban új életet kezdő személyek később jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon.

A munkaerőpiaci integráció kulcskérdése a nyelvismeret, ezért Scheele szerint szükséges lenne az államilag támogatott nyelvtanfolyamok kiterjesztése. Hozzátette: nem reális, hogy egy év nyelvtanulás után a menekültek szakiskolában tanuljanak, mert nyelvismeretük ehhez nem elegendő.

Júliusban 482 ezer menedékkérőt regisztráltak álláskeresőként Németországban, ebben a számban azok is benne vannak, akik akkor éppen integrációs- vagy nyelvtanfolyamon vettek részt. Júliusban 187 ezer Németországban élő menekült volt munkanélküli, ez a szám hónapok óta változatlan.

Összesen több mint 1,5 millió menekült érkezett Németországba olyan háborús és krízisországokból, mint Szíria, Irak, Afganisztán, Irán, Pakisztán, Szomália, Eritrea és Nigéria.

Kép: Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik